Caută
Close this search box.

Sănătatea mamei și copilului: Noi reglementări pentru moașe

Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de moaşă, precum şi înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România, au fost prezentate şi analizate miercuri, la conferinţa „Accesul moaşei la îmbunătăţirea sănătăţii materno-infantile”, organizată de Asociaţia Moaşelor Independente (AMI), cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate – ANMCS.
Se impune o armonizare a legislaţiei naţionale cu privire la exercitarea profesiei de moaşă cu reglementările Uniunii Europene pentru a sprijini sănătatea mamei şi copilului în România. În contextul în care indicii de sănătate materno-infantilă ne plasează la coada Europei, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mie, iar numărul de cezariene ne plasează în top 3 acest lucru e imperios necesar.
În prezent, aproximativ 1000 de moaşe licenţiate sunt neintegrate adecvat sau sunt ţinute în afara sistemului de sănătate. Potrivit legislaţiei europene, o moaşă trebuie să acopere toată aria de servicii de îngrijire a femeii sănătoase de vârstă fertilă, de la contracepţie la sarcină şi pregătirea pentru naştere, îngrijire post-partum, asistenţă în alăptare, screening pentru cancere din aria ginecologică, dar şi identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii.
Conferinţa „Accesul moaşei la îmbunătăţirea sănătăţii materno-infantile”, care s-a desfăşurat la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a luat în dezbatere argumentele cu privire la armonizarea legislaţiei pentru implicarea a cât mai multor  moaşe în procesul naşterii.
 „Înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor  din România  ca organizaţie profesională şi de reglementare a profesiei de moaşă este soluţia necesară şi legală pentru implementarea şi dezvoltarea profesiei de moaşă şi în România şi alinierea la standardele europene.Un ordin separat ar permite concentrarea efectivă pe implementarea şi dezvoltarea  profesiei de moaşă  şi pe integrarea rapidă şi eficientă după modelul european, ceea ce  va duce la reducerea cheltuielilor prin prevenţie adecvată pe parcursul sarcinii, scăderea medicalizării excesive şi a complicaţiilor la naştere determinate de atitudinile  intervenţionale  practicate excesiv actualmente în acest domeniu” a arătat  Irina Popescu, Vicepreşedinte al asociaţiei.
Modele de practică pentru îmbunătăţirea sănătăţii materno-infantile au oferit Preşedintele Colegiului Regal al Moaşelor din Marea Britanie, Lesley Page, şi cercetătorul şi expertul internaţional dr. Sandra Morano, medic Obstetrică-Ginecologie.
Cu privire la responsabilitatea moaşei în îmbunătăţirea sănătăţii materno-fetale, au prezentat concluzii Nicoleta Manu de la ANMCS,şi şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, prof. dr. Vlad Tica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri