Miercuri de la ora 19.00, va avea loc la Libraria Humanitas, de la Cişmigiu, lansarea romanului “Pelinul negru”, de Ioana Nicolaie.

La eveniment vor fi şi vor vorbi, alături de autoare, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea, director al Editurii Humanitas.

“Cernobîl înseamnă «pelinul negru» sau «iarba neagră», căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decât într-o zonă a negrului, a amărăciunii. Am scris Pelinul negru şi ca o formă de revoltă, deşi mărturisesc că n-a fost uşor să plonjez în dramă şi să o deşir scriitoriceşte.

Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv. Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înţeles cât de acută era grozăvia, şi câţiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe, cum există atâtea victime subînţelese, care n-au deloc glas.

Nu mi-am putut răspunde altfel decât scriind Pelinul negru – punctul de vedere e al unei fetiţe născute la câteva luni dupa dezastru a cărei existenţă e ca o frânghie care, pe măsură ce calci, se tot subţiază, până devine o sforicică ce sfârşeşte, inevitabil, prin a se rupe. Iar căderea nu înseamnă strivirea pur şi simplu de asfalt, ci scufundarea din uman în subhuman”, spune sciitoarea Ioana Nicolaie.

Volumul “Pelinul negru” se află în librării din luna martie.

179 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here