Mare tam-tam, mare, pentru patru ore de poluare… Luni a avut loc un accident ecologic minor la iazul de decantare Valea Șesei, aparținând societății Cupru Min. La ora 12,00 s-a fisurat iazul și, până la ora 15,45, când totul a fost remediat, apa cu steril, adică un nămol, s-a deversat în râl Arieș. Până joi ”a plouat” în zonă cu echipe de la Apele Române, Garda de Mediu, ISU, ministere, Academia Română, prefectură… Toată lumea înnebunită de grijă: aoleu, ce s-a întâmplat?!

Păi, nu s-a întâmplat nimic, calitatea cursurilor de apă a revenise, pe 6 aprilie, la valorile normale, pentru indicatorii monitorizați. Surse din cadrul protecției mediului ne-au spus că acestă grijă ieșită din comun pentru Cupru Min este cel puțin ciudată, în măsura în care în februarie a avt loc una din cele mai grave accidente ecologice din ultimii ani din România, respectiv deversarea masivă de hidrocarburi și deșeuri petroliere în râurile Nicolina, Bahlui, Jijia și Prut… Accident în urma căruia nu s-a oripilat nimeni! Mirarea ecologiștilor are însă o explicație. Societatea Cupru Min are o problemă…

Aici se află 60% din rezervele de cupru ale României

În anul 2013 România a început să exporte minereu de cupru de la Roşia Poieni, prin Cupru Min, societate minieră cu capital de stat. Adică, poluarea de săptămâna aceasta nu a venit din cer, ci s-a întâmplat în urma unei activități umane…

Teoretic, la Roşia Poieni se află 60% din zăcămintele de cupru ale țării. Conform Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România, cantitatea totală de cupru curat din subsolul ţării noastre este de aproximativ 9 milioane de tone – din care aproximativ 5 milioane de tone sunt la Roşia Poieni. Cuprul se tranzacţionează la valoarea de aproximativ 4.450 de euro pe tonă. Adică, zăcământul de la Roşia Poieni valorează 22,3 miliarde euro.

Oficial se vând 331.890 de tone de concentrate de cupru, despre care actele nu spun ce conţin de fapt. Este secret! Suma pe care România ar urma să o câştige din această afacere ar fi de aproximativ 300 de milioane de euro.

Zăcământul de cupru conține și 85 de tone de aur

De ce este secret (pentru ochii românilor, desigur)? Pentru că în realitate zăcământul de la Roşia Poieni conţine, pe lângă cupru, şi o cantitate de 85 de tone de aur curat! Cu un an în urmă, Serviciul Român de Informații începuse o investigație pe această temă.

Demn de reţinut este faptul că minereurile de cupru din România sunt de tip hidrotermal, care conţin şi aur (Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România, Editura Agir, 2014). Tona de aur se vinde cu 34 de milioane de euro. Dar…

La Roşia Poieni aurul despre care am vorbit mai sus este vândut la preţ de concentrat de cupru, cu 880 de euro pe tonă! Menţionăm că acest concentrat de cupru este, tehnic, produsul prelucrării primare a minereului scos din mină. Concentratul vândut este transportat în afara României, unde intră în unităţile de metalurgie a metalelor neferoase, pentru a separa cuprul pur, aurul pur, argintul pur şi alte minereuri neferoase care se găsesc în zăcământ.  Ţara noastră a avut şi ea aseme­nea unităţi de metelurgie neferoasă, arondate minelor de cupru, argint, aur etc., dar toate uzinele metalurgice neferoase au fost scoase din funcţiune în anii ’90, pe motiv că zăcămintele româneşti de toate tipurile s-au epuizat. După ce a fost închisă metalurgia neferoasă şi toate minele, a început privatizarea zăcămintelor despre care se spusese că s-au epuizat. Aceasta este, pe scurt, istoria din ultimii 27 de ani a industriei extractive din ţara noastră.

ANRM: ”Zăcămintele de cupru pot conţine cantităţi subordonate de aur şi/sau argint”

Am întrebat Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale ­(ANRM), de ce se vând 85 de tone de aur la preţ de mineru de cupru la Roşia Poieni. Răspunsul:

”În România, actul oficial privind evidenţa resurselor rezervelor geologice este documentaţia de calcul a rezervelor pe zăcământ, certificată prin încheierea de omologare a rezervelor.

În cazul zăcământului Roşia Poieni, încheierea de omologare este făcuta exclusiv pentru minereu de cupru cu conţinut scăzut”. Altfel spus, la Roşia Poieni se extrage, oficial, minereu de cupru, exclusiv.

Continuarea comunicatului ANRM este deosebit de interesantă: ”Zăcămintele de cupru diseminat cu conţinut sărac pot conţine în general cantităţi mult subordonate de aur şi/sau argint. De aceste cantităţi se ţine cont în calculul rezervelor sub formă de echivalent valoric în cupru. În consecinţă redevenţa se plăteşte pentru toate componentele utile din minereu”.

După cum se observă, în acest paragraf se sugerează că există aur în zăcământ, mai mult, există şi argint. De asemena, se sugerează că în mod normal ar trebui să se plătească o redevenţă. Această redevenţă nu se poate plăti în realitate, pentru că oficial contractul este semant exclusiv pentru exportarea minereului de cupru!

În acest context, orice scurgere nărăvașă de steril de la Cupru Min are reverberații ample la nivel înalt, unde se fac jocurile! Mai bune, sau mai rele…

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 5 =