Caută
Close this search box.

SUA, pregătite să atace preventiv Coreea de Nord

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să lanseze un atac preventiv împotriva Coreei de Nord, dacă vor avea certitudinea că această ţară se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear.

Informaţia a fost confirmată de surse din serviciile de informaţii americane, citate de postul de televiziune NBC, însă Pentagonul a refuzat să comenteze această posibilitate, relatează Digi24.

La rândul său, un consilier de la Casa Albă citat de AFP a confirmat că Statele Unite studiază ce opţiuni militare au în privinţa Coreei de Nord. În acest context tensionat, vicepreşedintele american Mike Pence merge la Seul duminică. Coreea de Nord a avertizat în numeroase rânduri că nu va lăsa un eventual atac fără răspuns.

Mai mulţi oficiali americani au declarat pentru NBC că armata americană este în stare de alertă din cauza unui posibil test nuclear nord-coreean, care ar fi iminent. Dacă serviciile de informaţii americane vor avea certitudinea că regimul de la Phenian vrea să facă testul, Casa Albă ar putea decide, pentru prima dată în istorie, un atac preventiv pentru a-l împiedica. Ar putea fi folosite rachete, bombe dar şi operaţiuni la sol ale forţelor speciale sau sabojat cibernetic.

„Două elemente sunt reunite în acest weekend. Unul este posibilitatea mare a unui al şaselea test nuclear nord-coreean, iar celălalt este capacitatea mare de atac din peninsula coreeană”, spune James Stavridis, amiral în rezervă.

Donald Trump a vorbit la telefon de două ori cu omologul său chinez în ultimele zile, iar un expert chinez în arme nucleare a fost trimis la Phenian. De altfel, surse de la Casa Albă spun că armata americană nu va ataca fără acordul Coreei de Sud, care ar riscă să suporte represaliile regimului de la Phenian.

sursa foto: politico.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri