Caută
Close this search box.

Tragedia din Costeşti, judeţul Argeş: 116 persoane, din care 90 de minori, au murit în flăcări în biserică înainte de Paşte

În seara de 18 aprilie 1930, la denia prohodului din Vinerea Patimilor, s-a produs una din cele mai mari tragedii din România: biserica din Costeşti, județul Argeş, a fost mistuită de flăcări, iar cei 116 enoriaşi din ea, majoritatea copii, au ars de vii. Sfântul Sinod va lua hotărârea de canonizare a celor morţi în biserica din Costeşti.

Era 18 aprilie, 1930, Vinerea Patimilor. Pentru că la slujbă se strânsese prea multă lume, nu au încăput toţi în biserica din lemn, construită în secolul al  XVIII-lea, care avea 14 metri lungime şi 6 metri lăţime.

S-a luat hotărârea ca minorii să stea înăntru, iar mamele, taţii şi bătrânii satului, afară. În biserică au încăput 116 persoane, dintre care 90 erau minori. A fost suficientă o scânteie, pentru ca lemnul vechi să se aprindă ca o torţă, începând cu turla care a căzut peste intrare şi i-a blocat pe toţi înăuntru. În jumătate de oră biserica a fost mistuită complet.

Aproape toţi copii localităţi au pierit atunci. Timp de 20 de ani de la tragedie, la Costesti nu a mai avut loc nicio sărbătoare. Nunţile, horele sau alte petreceri se ţineau în satele apropiate.

Sfânta Evanghelie a rămas intactă

Printre adulţii decedaţi atunci s-a numărat şi preotul Dumitriu Vişinescu. Părintele a fost găsit aplecat peste Sfânta Masă, sub el era fiul său, iar sub acesta era Evanghelia, care nu a ars, doar s-a înegrit pe margini. Deşi focul a fost atât de puternic încât a topit clopotul, majoritatea trupurilor nu au fost carbonizate, ci doar înnegrite – în mod inexplicabil.

Turla a căzut şi a blocat intrarea

Acestea sunt motivele pentru care, în 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a înaintat Patriarhiei un dosar în care sunt detaliate datele investigaţiilor şi prin care se cere canonizarea celor 116 martiri din Vinerea Mare, jertfiţi chiar în ziua în care Domnul Iisus a fost răstihnit.

Din investigaţia pompierilor de la acea vreme, focul a izbucnit în turla clopotniţei, care a fost cuprinsă de flăcări foarte repede şi a căzut peste pronaos, blocând ieşirea. Aşa erau construite bisericile tradiţionale din lemn din Muntenia, cu turla deasupra intrării.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri