Doar unul din 10 români e de acord ca părinţii care nu-şi vaccinează copiii să facă închisoare, aşa cum prevede proiectul de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Sunt rezultatele unui sondaj IRES. Aproape toţi cei intervievați şi-ar imuniza bebeluşii. Deşi de proiect nu au auzit prea mulţi intervievaţi, aceştia se bucură că statul va fi obligat să asigure stocuri suficiente pentru vaccinarea tuturor copiilor. Acum vaccinul ROR lipseşte din 10 judeţe, iar celelalte seruri sunt insuficiente pentru imunizarea tuturor copiilor.

36% dintre adulţii care au răspuns sondajului cred că părinţii care nu-şi vaccinează copiii ar trebui amendaţi, 33% că ar trebui să plătească tratamentul copiilor în cazul în care aceştia se îmbolnăvesc.

O cincime sunt de părere că micuţii nu ar trebui primiţi în colectivitate dacă nu sunt vaccinaţi, iar 11% susţin că părinţii ar trebui acuzaţi de rele tratamente dacă nu-şi imunizează copiii – adică exact varianta pe care o propun autorităţile în legea vaccinării, aflată în dezbatere publică.

Este o infracţiune care se pedepseşte conform Codului penal cu închisoarea de la 3 la 7 ani.

Potrivit studiului, citat de tvr.ro, 83% dintre români sunt de acord cu imunizarea copiilor. Oricum, din momentul în care va intra în vigoare legea, când îşi vor înscrie copiii în colectivitate, părinţii vor trebui să prezinte o adeverinţă din care să reiască schema completă de vaccinare.

Cine nu va avea un astfel de act trebuie să aducă o adeverinţă care să ateste că există contraindicaţii pentru vaccinare ori un plan de recuperare a vaccinării.

Părinţii vor avea la dispoziţie un an pentru completarea schemei.

98 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 9 =