Caută
Close this search box.

Veșmintele mitropolitului Bodoni, primul sfânt al Basarabiei, restaurate în România

Hainele mitropolitului Gavril Bănulescu-Bodoni, primul sfânt al Basarabiei- vor fi restaurate în România, la Iaşi. Veșmintele sunt vechi de aproape două sute de ani. Mitropolitul Bodoni este cel căruia îi datorăm traducerea în română a multor cărți importante pentru credința ortodoxă.

Gavril Bănulescu-Bodoni, fost mitropolit al Chișinăului și Hotinului, s-a stins în 1821 și a fost înmormântat la mânăstirea Căpriana din Republica Moldova. Anul trecut, a fost canonizat, iar moaștele scoase din criptă. Experții din Iași au preluat imediat veștmintele, pentru a le restaura.

După 195 de ani, hainele erau pline de cute și aproape imposibil de dezlipit unele de altele. A fost nevoie de sute de ore de muncă minuțioasă, pentru ca experții să le separe piesă cu piesă.

Epitrahilul și învelitoarea de cap s-au conservat cel mai bine. Suprinzător – și trei dintre medalioanele de pe mitră sunt în stare destul de bună, potrivit tvr.ro. Odată restaurate, obiectele se vor întoarce la Mânăstirea Căpriana.

Născut în 1746, în România, Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost numit de Țarul Rusiei în fruntea Arhiepiscopiei Basarabiei, în 1813. A înființat un seminar teologic la Chișinău și a pus bazele unei tipografii unde au fost traduse în românește mai multe cărți. La insistențele lui, Biblia a fost tipărite în limba română, la Sankt Petersburg.

FOTO: Canal3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri