Caută
Close this search box.

Victimele masacrului de la Fântâna Albă au fost comemorate: Peste 3.000 de români au fost uciși de grănicerii sovietici

La Fântâna Albă, lângă Cernăuţi, au fost comemorate victimele masacrului din 1941.

Sute de bărbaţi, femei şi copii din nordul Bucovinei au fost ucişi în timp ce încercau să fugă din calea ruşilor şi să se refugieze în România.

Victimele Masacrului de la Fântâna Albă au fost comemorate sâmbătă chiar pe locul unde și-au găsit sfârșitul.

Un sobor de preoți de la Mănăstirea Putna a oficiat ceremonia, potrivit tvr.ro, la care au asistat localnici și elevi din Ucraina și România, istorici și politicieni.

Ultimii supraviețuitori ai masacrului au întărit, cu relatările lor dureroase, convingerea tuturor ca astfel de evenimente nu pot fi lăsate uitării.

Peste 3.000 de români au fost uciși atunci de grănicerii sovietici, pentru că au vrut să treacă granița în România după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Subiectul a fost vineri de reprezentanți ai comunității științifice din România și Ucraina, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de Studii Românești, din cadrul Universității din Cernăuți, în parteneriat cu Asociația Convergențe Europene.

Profesorul universitar Serghei Hakman, doctor în istorie, a vorbit de contextul geopolitic în care s-a petrecut masacrul de la Fântana Albă după anexarea din 1940, atunci când frontiera s-a schimbat cu sânge, iar familii întregi s-au trezit în alt stat, unde nu cunoșteau limba, iar oamenii au fost despărțiți de rude și de prieteni printr-o cruzime fără seamăn a bolșevicilor.

În timpul dezbaterilor s-a punctat, în repetate rânduri, că încercarea românilor de a trece granița la 1 aprilie 1941 a fost provocată de serviciile speciale sovietice, pentru a micșora rândurile populației pro-române din zonă.

Apa Siretului era roșie, numărul trupurilor aruncate în gropile comune era foarte mare, iar pământul se cutremura căci o parte dintre cei aruncați sub pământ erau răniți, încă în viață.

‘Nu putem vorbi de o cifră exactă, dar au fost foarte multe victime, îngropate în mai multe gropi comune. Unii oameni au fost îngropați de vii și s-a turnat peste ei var nestins, pentru a le provoca dureri și mai mari, a spus cercetătorul Serghei Hakman, citat de Agerpres.

FOTO: doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri