Caută
Close this search box.

Zvonul privind naționalizarea Pilonului II Pensii, demontat de ministrul Finanțelor

 

Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a declarat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are „nici un temei” și a spus că nu există „nici o rațiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie. Declarația vine după o informatie lansată de cel mai mare fond de pensii, NN Pensii.

„Această informație nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcționarea Pilonului II de pensii. Deci, Pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes. Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de șapte milioane de cetățeni”, a declarat Viorel Ștefan, miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, după ce premierul i-a solicitat să ofere explicații față de informațiile lansate în public privind naționalizarea Pilonului II de pensii.

Ministrul de Finanțe a adăugat că în fiecare an Pilonul II de pensii „se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer de la fondul public de pensii către Pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1% , la fel ca în anul 2016”.

„Datorită creșterii numărului de contributori prin crearea de noi locuri de muncă, fondul va încasa un plus de peste 1,3 — 1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează, funcționează bine și va asigura atunci când primele generații vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura niște pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat Ștefan.

Ministrul a precizat că în cursul dimineții a avut consultări și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în ideea că „vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest Fond”.

„De aceea am promisiunea din partea ASF că va avea consultări în cursul zilei de astăzi cu administratorii de Fond pentru a clarifica și închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenția cuiva să naționalizeze Pilonul II de pensii”, a declarat Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri