Caută
Close this search box.

3 Mai – Ziua mondială a libertății presei

Decembrie 1989 a insemnat in Romania libertate pentru oameni, pentru dreptul de a spune propriile pareri, de a comunica, de a informa. Ziua Libertatii presei este marcata la initiativa Agentiei de monitorizare a Presei in colaborare cu Asociatia pentru protejarea si promovarea Libertatii de exprimare si Centrul pentru Jurnalism Independent din anul 2000.

In 1993, ONU a decretat ziua de 3 mai Ziua mondiala a libertatii presei in urma unei recomandari a celei de a XXVI-a sesiuni  a Conferintei Generale a UNESCO din 1991. Articolul 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului spune ca „orice om are dreptul la libertatea exprimarii opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune in afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat”.

In dorinta de a arata adevarul, situatii reale de razboi sau alte conflicte, peste 700 de jurnalisti au murit in ultimul deceniu facand aceasta profesie cu reala daruire si credinta in munca lor. Pasiune, cercetare, intelegere, informare, sacrificiu – sunt prea putine cuvinte care descriu munca si sentimentele unui jurnalist care cauta libertatea presei in favoarea unui adevar a societatii, a sufletului si a mintii umane.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri