Caută
Close this search box.

Peste 55.000 de manuscrise medievale sunt acum online: Documente semnate de Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân

Documente scrise de Vlad Ţepeş, cea mai veche scrisoare în limba română şi actele prin care Mircea cel Bătrân a făcut donaţiile către Mănăstirile Cozia şi Tismana!

Sunt câteva din cele 55.000 de manuscrise din perioada medievală care au fost scanate şi acum sunt accesibile online, gratuit, pentru toţi cei care vor să le studieze.

Toate fac parte din prima bază de date digitalizată din România, cu documente din Arhivele Naţionale. Proiectul a fost realizat de Universitatea Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Pentru a căuta documentele care ne interesează în baza de date arhivamedievala.ro avem instrumente de căutare fie simple, fie combinate sau căutare avansată. Căutăm un domnitor. Vlad Ţepeş, de exemplu, şi automat apare o listă cu documente din care putem selecta ceea ce ne interesează. Avem o scrisoare în care Vlad Ţepes îi informează pe braşoveni că Iancu de Hunedoara a fost înfrânt în 1448 la Kosovo Polje.

Vom cunoaşte mult mai bine istoria medievală. Vom cunoaşte atât istorie politică, istorie socială sau economică, vom cunoaşte ce a însemnat viaţa cotidiană, adică o istorie a mentalităţilor”, afirmă Marius Diaconescu, coordonatorul proiectului.

Pentru alcătuirea bazei de date au lucrat 10 specialişti de la Facultăţile de Istorie din Bucureşti şi Cluj, potrivit digi24.ro.

FOTO: ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri