Caută
Close this search box.

În locul graţierii, primarul unui mare oraş vrea să construiască penitenciar

Primarul unui mare oraş la României insistă pentru construirea unui nou penitenciar.

Nicolae Robu, edilul Timisoarei, al treilea oraş al ţării ca număr de locuitori, îşi doreşte construirea unei închisori în comuna Giroc, vecina oraşului.

Penitenciarul ar urma să-i ia locul celui din centrul Timisoarei şi să fie mai mare decât acesta, cu atât mai mult cu cât de mulţi ani autorităţile oraşului caută o soluţie în acest sens.

Primarul liberal a explicat, pentru Ziare.com, care sunt motivele pentru care este nevoie de mutarea închisorii. Primul este acela că în locul unde se afla actualul penitenciar se va construi un cartier de afaceri.

„Discuţiile pe acest subiect sunt foarte vechi, de vreo 10 ani. Eu am readus în actualitate subiectul din două motive.

Unul, că zona în care se află penitenciarul la ora actuală suferă transformări majore, va deveni de departe cea mai modernă zonă a Timisoarei. Respectând proporţiile, va fi pentru Timisoara ce este La Defense pentru Paris şi, prin urmare, este total inadecvat că penitenciarul să rămână în continuare acolo.

Mutarea penitenciarului chiar a devenit o necesitate serioasă a oraşului nostru.

E foarte aproape de Iulis Mall, unde este în curs de dezvoltare o investiţie de 230 de milioane de euro, numită Openville, unde se va construi, printre altele, şi cea mai înaltă clădire din România”, a spus primarul.

În ce priveşte actualul penitenciar, acesta ar putea fi demolat: „S-ar putea construi în ton cu ceea ce se face în acea zonă – clădiri foarte moderne. Evident, ar rămâne proprietatea statului român sau statul român ar putea face ce doreşte cu el, dar din punct de vedere urbanistic, Primăria Timişoara nu ar da aprobări pentru orice. Dăm aprobări pentru dezvoltări urbanistice în ton cu zona respectivă”.

Al doilea motiv îl reprezintă faptul că există deja un teren disponibil în comuna Giroc, edilul încercând să convingă reprezentanţii Consiliului Judeţean să nu construiască acolo o sală polivalentă, ci în oraş: „N-are nici o logică, pe când a face penitenciare este foarte logic şi o necesitate a oraşului”.

„Consiliul Judeţean face cunoscut că dispune de un teren în comuna Giroc, aproape de Timişoara, şi cred că acea locaţie ar fi foarte bună pentru ca acolo să se construiască un nou penitenciar, unde să se mute cel actual”, a menţionat Robu.

Acesta a explicat şi de ce este atât de greu de construit un penitenciar, în condiţiile în care prima soluţie la care se gândesc politicienii pentru supraaglomerarea din închisori este graţierea, inclusiv a corupţilor, şi nu amenajarea de noi locuri de detenţie.

„Sigur că este mai ieftin să se recurgă la o graţiere decât să se construiască noi clădiri, sedii de penitenciare, dar nu ştiu dacă este mai sănătos. Desigur, că nu trebuie să se exagereze cu pedeapsa cu închisoarea pentru orice, dar nici să nu ajungem să încurajăm corupţia, să încurajăm luarea de mită, graţiind fapte de tipul acesta.

Nu cred că este sănătos pentru societate”, a spus primarul Timisoarei, adăugând că probabil va trimite în această săptămână cererea prin care propune construirea unei noi clădiri pentru actualul penitenciar.

„Ministerul de Interne trebuie să se ocupe, prin secretariatul de stat al penitenciarelor, Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Eu o să transmit o adresă la ANP prin care o să fac cunoscut că locaţia actuală este inadecvată pentru penitenciarul din Timişoara şi o să propun construirea unei noi clădiri, unde să fie mutat penitenciarul din Timişoara, dând ca exemplu locaţia Giroc.

Va trebui să vină aprobarea din partea ANP, iar mai departe rolul municipalităţii se încheie. ANP ar trebui să înţeleagă că, într-adevăr, ceea ce semnalez eu este foarte bine fundamentat. De exemplu, din clădirile înalte care se construiesc în vecinătate se vede toată incinta penitenciarului. S-ar putea, de exemplu, de pe clădirile din vecinătate, să se transmită mesaje, prin asta se poate înţelege orice, în curtea penitenciarului, ceea ce ar fi aberant”, mai precizează edilul.

FOTO: grozav.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri