Caută
Close this search box.

Profesorii și studenții de la Istorie protestează în Piața Universității

Universitate

 

De la ora 19.00 va începe în Piața Universității un concert dedicat Zilei Europei, organizat de Primăria Capitalei. Toată ziua, artiștii au repetat și au testat sonorizarea, spre disperarea profesorilor și a studenților de la Facultatea de Istorie, instituție de învâțâmânt aflată peste drum de scenă.

Acești oameni se află în plină sesiune și sunt disperați că apelul lor la liniște și rugămințile adresate Primarului General, Gabriela Firea, acelea de a nu se mai organiza evenimente zgomotoase, sunt în van.

Gabriela Firea, cea care a detestat din primele zile de mandat faptul că oamenii muncii nu au pe unde să meargă la piață în weekend din cauza închiderii Bulevardului Kisselef, loc unde lumea se relaxa și unde tinerii puteau face sport și socializa, este imună la altă categorie care muncește: profesori și studenți. Mai mult, munca lor este studiul, învață, doamnă primar! Iar pentru asta au nevoie de liniște.

La această oră în Piața Universității: studenți și profesori de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București protestează spontan față de imposibilitatea de a-și desfășura activitatea didactică, din cauza unui concert organizat de Primăria Capitalei cu ocazia Zilei Europei. Pe pancartele studenților scrie „De Ziua Europei, nu ne lăsați să învățăm!”

”În ciuda unei scrisori oficiale adresate primarului general Gabriela Firea de către profesorii de la Istorie și a declarațiilor primarului conform cărora nu va mai autoriza concerte la Universitate, probele de sunet de ieri și de azi au perturbat grav activitatea Facultății de Istorie. Cum se aude din Universitate toată chermeză?”, se arată pe pagina de Facebook Rezistența Urbană

”Piata Universității a devenit loc de bâlciuri și concerte după ce Sorin Oprescu și administrația lui au betonat zona statuilor, în urma realizării parcării subterane de acolo. Piața Universității, spațiu istoric fundamental al capitalei, nu are acustică bună și ar trebui să fie o zonă verde, de relaxare, în plin spațiu universitar. Concerte se pot face lejer în alte locuri din București.”,se mai arată în postare.

Profesorul Antoniu Bogdan a scris pe pagina de socializare a Facultății de Istorie: ”De ziua Europei… undeva în Absurdistan. Pentru noi, cadre didactice și studenți este o problemă mai veche. Am trâit în anii ’90 „plăcerea” de a asculta manele, în primul deceniu al noului mileniu „ritmurile” Coca-Cola iar în prezent mă „delectez” cu bubuiturile năuce ale repetițiilor pentru sărbătorile populare din aceeași Piață a Universității. Asemănări? Un zgomot asurzitor ce-ți rupe timpanul, îți acoperă vorbirea și îți blochează gândirea. Diferențe? Pe vremuri ieșeam pe geamul sălii de seminar de la parter și le strigam vânzătorilor ambulanți de casete piratate să plece. Culmea, o făceau! Acum? Autoritățile locale ne spun să ințelegem situația…hmmm… oare aceste autorități înțeleg situația școlii românești?

Le mulțumesc mult studenților mei pentru că au acționat astăzi. Le mulțumesc pentru mesajul lor rar întâlnit în România actuală: Vrem să studiem!”

Foarte neplăcut este că oamenii aceștia, mai ales profesorii, stau și câte 12 ore în instituție în această perioadă de examene, dar și mai urât este faptul că Gabriela Firea promite ca primarul și tot ca primarul nu se ține ce cuvânt.

Doamna primar avea variante fără număr pentru un concert de Ziua Europei, care zi nu are nici o vină. Putea să le aprobe spațiul central din Piața Constituției, Romexpo, Parcul Național, Parcul Izvor sau Kisselef, chiar și Palatul Copiilor etc. Erau o sumedenie de variante. Ce ar trebui să facă profesorii și studenții  ca să o determine să mute târgurile ocazionale și concertele din Piața Universității rămâne o enigma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri