Caută
Close this search box.

Eurobarometru 2017: cinci concluzii ale sondajului. Ce cred cetăţenii despre „Europa cu două viteze“

Sondajul Eurobarometru cerut de Parlamentul European și realizat în martie 2017 arată un continent care își dă seama de necesitatea soluțiilor comune la cele mai multe probleme presante, dar care se îndoiește că politica va oferi remediile adecvate. 

1. Europenii cer soluții de la UE

 Majoritatea participanților la sondaj cred că UE poate și ar trebui să facă mai mult pentru depășirea problemelor în domenii precum securitatea, migrația, politica socială și economică. Prin comparație cu anul trecut, procentul oamenilor care consideră că acțiunile UE sunt insuficiente în domenii precum terorismul, securitatea, migrația, frauda fiscală și șomajul scade, lucru care ar putea reflecta măsurile luate deja la nivel european.

2. Crește atașamentul față de UE, dar există discrepanțe între statele membre

În medie, europeni sunt mai pozitivi despre UE. 57% dintre respondenți spun că statutul de membru UE este un lucru bun – cu 4 puncte procentuale în plus față de septembrie 2016. Opiniile variază între statele membre: numai o treime dintre cehi, greci, italieni și croați împărtășesc această opinie. 56% dintre respondenți se declară atașați de UE, cu 5 puncte procentuale în plus față de noiembrie. Acest atașament este însă mai scăzut decât cel față de orașul lor (87%), regiune (87%) sau țară (91%).

3. Interesul față de politica UE este în creștere

Din ce în ce mai mulți oameni acordă atenție politicii europene; 56% arată interes pentru afacerile UE, prin comparația cu 54% anul trecut. Acum, 43% dintre respondenți spun că simt că vocea lor contează în Europa, cu 6 puncte procentuale în plus față de septembrie 2016. Însă 53% dintre oameni nu se simt ascultați la nivel european. La nivel național, lucrurile arată mai bine: 63% cred că vocea lor contează pentru țara lor, numai 35% nu sunt de acord.

4. Chestiuni dificile

Cifrele arată nemulțumirea față de felul în care funcționează democrația în UE: 43% dintre respondenți spun că sunt mulțumiți, iar 47% spun opusul. Rezultatele variază între țări, numai 20% dintre greci arătându-se mulțumiți. În general, mulți oameni consideră că UE se îndreaptă în direcția greșită, dar mai puțini decât în sondajele trecute (de la 54% în septembrie 2016 la 50% în martie 2017).

5. Ideea unei Europe cu două viteze

În dezbaterea despre viitorul Europei, idea că anumitor țări trebuie să li se permită să evolueze înaintea celorlalte câștigă popularitate. 49% dintre respondenți susțin această abordare (față de 41% în septembrie 2015). Procentul oamenilor care cred că toate țările trebuie să se deplaseze cu aceeași viteză a scăzut la 41% (față de 48% în septembrie 2015). Opiniile diferă de la o țară la alta.

Sondajul a fost realizat cu 27.901 europeni între 18 și 27 martie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri