Caută
Close this search box.

Mineritul care a unit Europa, va produce în Valea Jiului … 2.000 de șomeri și câteva orașe-fantomă

Uniunea Europeană a fost creată pentru a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic și politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru a asigura o pace durabilă. Cele șase țări fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. În mod straniu, în România cărbunele produce jale!

Câteva zeci de angajaţi ai Termocentralei Mintia din judeţul Hunedoara au declanşat astăzi un protest spontan şi refuză să intre la locul de muncă, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de ”numirile politice, dar şi faţă de acordarea beneficiilor salariale în funcţie de cumetrii sindicale”.

Ce se întâmplă de fapt la Complexul Energetic Hunedoara (CEH)? Complexul a  fost înființat în 2012, prin fuziunea termocentralelor Mintia și Paroșeni cu patru din cele șapte mine de cărbine ale Văii Jiului. Celelalte trei mine zonale au fost închise pe considerentul că nu sunt eficiente.

Ideea era ca aceste termocenrtale să aibă propria sursă de cărbune și astfel, să producă energie electrică și termică la modul eficient.

În mod straniu, conducerile CEH, numite politic, au hotărât să importe cărbune, pe motic că produsul de import ar fi mai ieftin.

Un raport al corpului de control al Guvernului arată că, dimpotrivă, cărbunele importat a scumpit de fapt energia produsă de CEH. Colapsul economic al societății, îngenuncheată de importuri nejustificate – caz cercetat acum de DNA și DIICOT -, a dus la situația stranie ca în iarna 2016-2017, CEH, proprietarul a 4 mine de cărbune, să se afle în situația de a nu mai putea furniza căldură cetățenilor… din lipsă de cărbune! În Valea Jiului!

Până în 2024  dispare mineritul din Valea Jiului

În acest moment, statul român are în plan să închidă și celelalte patru mine, până în anul 2024 – pentru a trece termocentralele pe consum de gaz. Nu se explică de ce!

Astfel, mina Lupeni va fi închisă în septembrie 2017 (peste 5 luni), iar mina Lonea în decembrie 2018. Celelalte două vor fi scoase din funcțiune până în 2024.

Acest plan presupune trimiterea în șomaj, în următoarele luni, a 2.000 de mineri, care vor primi compensații: 6×3.500 de lei – care le va ajunge fix o jumătate de an.

”Situația este deosebit de gravă din punct de vedere social, iar sistemul de ajutor de stat nu are fundament solid, este haotic”, a declarat pentru MagnaNews Petre Nica, directorului adjunct al Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

În Valea Jiului se trăiește acum doar din salariile celor 4.700 de actuali angajați CEH și din pensiile foștilor mineri – care iau aproxiamtiv 2.000 de lei pe lună, în medie. Când nu vor mai fi mineri în Valea Jiului, acolo se va trăi doar din pensii. Acest  lucru înseamnă că într-o familie, trei generații – bunici, părinți și copii – să trăiască dintr-o pensie. Iar când vor murii bunicii, localitățile din zonă, trei municipii şi trei oraşe, să devină orașe-fantomă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri