Caută
Close this search box.

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali

 

Ziua internațională a asistenților medicali (International Nurses Day) este celebrată, în întreaga lume, la 12 mai, dată ce marchează și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

Această zi a fost lansată, în 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. La nivel mondial, este aniversată și Florence Nightingale (1820), care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Tema anului 2017, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, ”Asistenții medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, subliniază și recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, ca fiind esențiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite, în 2015, pentru a înlocui Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), după cum se menționează pe www.icn.ch.

Acestea conțin 17 obiective care acoperă o gamă largă de probleme de dezvoltare durabilă pentru lume, cum ar fi eliminarea sărăciei, foametei, îmbunătățirea sănătății și a educației, combaterea schimbărilor climatice și multe altele. Cele 191 de state membre ale ONU au convenit să atingă aceste noi obiective până în 2030, potrivit Agerpres.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali urmărește prin acțiunile sale să crească gradul de conștientizare, în primul rând, între profesia de îngrijire medicală a ceea ce reprezintă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și, în al doilea rând, în interiorul populației, a guvernelor și a altor factori de decizie, din sistemul asistentei medicale care contribuie deja la realizarea dezvoltării durabile.

Asistenții medicali joacă un rol-cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților. Asistenții medicali își însușesc o cantitate mare de cunoștințe și dispun de abilități diverse, pentru care sunt necesari mulți ani de perfecționare și dezvoltare, lucrând în acest timp în medii dificile, în care stresul extrem reprezintă doar o parte a condițiilor locurilor de muncă. Asistentele contribuie la aducerea unei noi vieți în lume, la îngrijirea neobosită a celor bolnavi și răniți.

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.

Asistenții sunt de multe ori singurii profesioniștii din domeniul sănătății accesibili pentru mulți oameni în timpul vieții lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.

Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității a acestei categorii de profesioniști.

În fiecare an Ziua internațională a asistentului medical este marcată în numeroase orașe din țară, prin diverse activități: conferințe, sesiuni, acordarea de premii, dezbateri la care poate participa și un public larg pentru a afla mai multe despre activitatea asistentului medical.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România celebrează Ziua mondială a asistenților medicali printr-o serie de evenimente și activități derulate în perioada 5-12 mai atât la nivel național, cât și la nivelul filialelor, în cadrul Săptămânii asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali.

În România, există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină precum și școli post-liceale unde se formează asistenți medicali, iar activitatea profesională și științifică a asistenților medicali este supervizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri