Caută
Close this search box.

Atenție la căpușe! Două noi cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme

A început sezonul mușcăturilor de căpușe. În Argeș au fost deja confirmate două cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme, provocată de înțepătura acestor insecte parazitare.

Pentru alte trei cazuri suspecte de îmbolnăvire medicii așteapta rezultatele investigațiilor de laborator. Pacienții sunt tratați, preventiv, cu antibiotice.

Anul trecut, în tot județul Argeș au fost 15 cazuri confirmate de boala Lyme. În județul Suceava au fost raportate 33 de cazuri de mușcături de căpușe.

În afara de aceasta, căpușele pot transmite și alte boli grave.

Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe avertizează că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe, precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori.

Fiți atenți la mușcăturile de căpușe! Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac.

În unele cazuri, pe pielea pacientului apare un eritem în formă de ţintă ori un eritem migrator, care apare o zi într-un loc, apoi în altul şi aşa mai departe. Însă sunt şi cazuri în care acest eritem nu apare. Simptomele bolii Lyme sunt destul de uşor de confundat cu cele ale unor alte boli, mai ales cu cele ale răcelii şi gripei. Acest detaliu a făcut şi ca boala Lyme să fie şi denumită „boala cu 1000 de feţe”.

O altă mare problemă este că, la unele persoane, semnele bolii Lyme apar foarte târziu, chiar şi după un an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri