Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că anul trecut s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora – n.r.) şi anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România, cât şi în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat, potrivit Mediafax, că educaţia este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă, pentru că mulţi copii români sunt născuţi în alte state şi nu mai învaţă limba română.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional, fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

FOTO: suntmamica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.