Caută
Close this search box.

Dan Andronic spune că a fost chemat acasă la Oprea pentru a da un sfat în calitate de consultant

 

Jurnalistul Dan Andronic a declarat luni că a fost chemat acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, pentru a da un sfat în calitate de fost jurnalist și consultant politic, situația sa contractuală cu fostul candidat Traian Băsescu încetând de fapt tot atunci, informează Agerpres.

„Acel eveniment din 2009 a devenit extrem de relevant în condițiile în care mi-am dat seama că vorbim de o matrice, că nu e un eveniment izolat. (…) Acolo am fost chemat pentru a oferi un sfat în ceea ce privește modul de reacție față de mass-media, pentru că eram un om care avusese contacte în această zonă — în 1992 eram ziarist, devenisem consultant, dar îmi păstrasem legăturile și expertiza în zona mass-media. (…) Am fost în calitate de consultant, tocmai terminasem campania electorală cu Traian Băsescu. Din punct de vedere formal, lucrurile se terminaseră odată cu începutul votului la turul doi de scrutin, pentru că nu mai ai ce să…, orice contract se închide, urmează rezultatul și nu ai ai ce să schimbi în ziua aia. Dacă vreți, ieșisem din sfera contractuală cu Traian Băsescu”, a spus Andronic, în timpul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pe marginea alegerilor prezidențiale din 2009, difuzate de site-ul Camerei Deputaților.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu l-a întrebat în comisie pe Dan Andronic dacă nu își face griji că s-ar putea afla „în zona instigării”, având în vedere discuția pe care jurnalistul susține că ar fi avut-o în seara alegerilor cu Laura Codruța Kovesi în care i-ar fi spus acesteia: „potoliți-l pe Vîntu și potoliți și Realitatea”.

„Nu, pentru că am dat-o pe un ton de glumă, nu a fost un sfat prin care o îndemnam pe dna Kovesi să îl aresteze pe Vîntu. Nici nu mi-aș fi închipuit că face dna Kovesi așa ceva ca să potolească o televiziune. A fost pur și simplu o remarcă colocvială”, a precizat Dan Andronic.

El a adăugat că a „recitit cu curiozitate” rapoartele SRI din 2004 și „până la ultimul”. „Și am aflat cu suprindere, inclusiv pentru mine, că în 2013 SRI-ul scria negru pe alb despre binomul instituțional Ministerul Public — Serviciul Român de Informații. Negru pe alb. Vorbea despre echipele comune de procurori, ofițeri de informații. Vorbea despre faptul că ofițeri cu specialitate juridică din cadrul SRI se implică în probleme de procedură penală. Lucrurile astea toți le-am știut — au fost și votate de Parlament. Au căpătat o cu totul altă valoare în momentul în care am început să aflăm alte lucruri și să înțelegem alte lucruri”, a susținut jurnalistul.

Dan Andronic a reafirmat că nu poate să „pună degetul cu precizie” pe faptul că cei care s-au aflat acasă la Gabriel Oprea în acea noapte, printre care Laura Codruța Kovesi, George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, ar fi acționat pentru a modifica rezultatul alegerilor prezidențiale.

„Acea întâlnire intra într-o anumită matrice, care după aia s-a dezvoltat”, a menționat el.

Dan Andronic a fost întrebat de senatorul PSD Adrian Țuțuianu dacă are cunoștință despre participări ale lui Sebastian Ghiță la asemenea întâlniri. „Și ați spus că a adus informații. Cui și ce tip de informații?”, a întrebat Țuțuianu. „Asta am aflat ulterior. Această bucată de informație a venit ulterior”, a răspuns Andronic.

„Cunoașteți ce anume a comunicat domnul Ghiță și cui?”, a continuat Țuțuianu. „Cam care era planul PSD de blocare a validării alegerilor. E vorba de acea acțiune la Curtea de Apel, dacă nu mă înșel, prin care se încerca blocarea obținerii unei hotărâri judecătorești prin care procesul de validare a proceselor verbale să fie suspendat până la renumărarea tuturor voturilor”, a susținut jurnalistul.

Mai departe, Țuțuianu a întrebat: „Cui a comunicat aceste informații?”. „Cred că cuiva din conducerea SRI, dar nu aș putea să vă spun exact. Cred, de fapt nu cred, bănuiesc mai mult decât cred”, a completat Dan Andronic.

La finalul audierilor, Dan Andronic a subliniat că protejarea surselor este obligatorie, aspect pe care l-a semnalat și în fața parlamentarilor.

„Am încercat să le spun lucrurile cât am putut de clar, fără a devoala identitatea unor oameni care au avut curajul să îmi dea anumite informații și documente, având certitudinea că le voi proteja identitatea. Am spus exact lucrurile când mi s-au părut relevante, când a fost vorba de un context pe care l-am considerat important pentru opinia publică și, repet, vorbim de o inițiativă jurnalistică. Sunt convins că nici domnul Preda (Cezar Preda — n.r.) nu ne spune toate întâlnirile la care a participat, inclusiv cea din noaptea alegerilor. Mie nu mi s-a părut că ce se întâmplă acolo este o ilegalitate. (…) Am spus tot ceea ce am putut să spun și ceea ce mi-am adus cu certitudine aminte”, a declarat Andronic, la finalul audierilor din comisie.

El le-a confirmat și jurnaliștilor prezenți că le-a spus senatorilor și deputaților că Sebastian Ghiță ar fi devoalat care este planul PSD. „N-am înțeles exact lucrurile cum au stat, am spus tot ceea ce am putut să spun și ce mi-am adus cu certitudine aminte. În acel moment, 2009, Sebastian Ghiță nu era un actor politic important. Cred că vorbim mai mult de un moment asupra căruia nici măcar nu avem certitudinea. Îl aștept să vină în țară ca să…”, a spus Andronic.

Potrivit acestuia, dacă Traian Băsescu ar fi pierdut alegerile, toți cei prezenți și-ar fi pierdut cel mai probabil funcțiile. „Cred că toți și-ar fi pierdut funcțiile. Deci nu cred că cineva ar fi rămas… Dar acolo vorbeam de ceva mai mult decât de funcții pierdute”, a susținut fostul consultant politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri