Caută
Close this search box.

Manifestație la Budapesta în favoarea UE și contra premierului Viktor Orban

 

Câteva mii de persoane au manifestat duminică seara la Budapesta în sprijinul Uniunii Europene (UE) și contra premierului ungar, Viktor Orban, criticat de către UE pentru nerespectarea libertăților, transmite AFP.

Circa 3.000 de persoane s-au reunit pe malul Dunării unde au ascultat discursuri ale reprezentanților organizațiilor neguvernamentale (ONG), centrate pe trei teme: protecția presei libere, a ONG-urilor și a Universității Central-Europene (CEU), creată la Budapesta de magnatul George Soros, relatează Agerpres.

La finalul discursurilor, mulțimea a plecat în marș spre clădirea parlamentului, aflată la câțiva kilometri, escortată de mașini de poliție și de alte vehicule ale protestatarilor.

„Democrație!”, „Libertate pentru Ungaria”, „Libertate pentru Universități” au scandat manifestanții. În mulțime, erau vizibile multe steaguri ale UE, precum și numeroase afișe ce ironizau și denigrau remarcile lui Viktor Orban față de George Soros.

Sâmbătă, o altă manifestație a avut loc la Felcsut (40 km vest de Budapesta), în fieful lui Viktor Orban, pentru a atrage atenția asupra corupției masive devenite, potrivit organizatorilor, citați de AFP, curentă în Ungaria. Evenimentul a fost inițiat de către deputați ai opoziției și partidul-parodie MKKP (Partidul Câinelui cu Două Cozi), care ironizează deschis campania mediatică a guvernului ungar contra UE.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluție în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru „încălcarea gravă a valorilor” europene. Aplicarea acestui articol a mai fost cerută în trecut pentru a sancționa politicile premierului Viktor Orban, dar nu s-a ajuns niciodată la suspendarea dreptului de vot, măsură pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE.

Instituțiile europene sunt nemulțumite de unele politici promovate de premierul Orban, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiați, organizațiile nonguvernamentale și educația.

La sfârșitul lunii martie în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede că migranții care sosesc la granițele țării trebuie să înainteze cererile de azil în așa-numitele zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată.

De asemenea, parlamentul de la Budapesta a adoptat la începutul lunii aprilie o lege care vizează Universitatea Central-Europeană (Central European University — CEU), creată la Budapesta de George Soros. Această instituție riscă să fie închisă sau mutată într-o altă țară, întrucât nu îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute în actul normativ.

La trei zile după adoptarea acestei legi, partidul de guvernământ, Fidesz, a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile ce beneficiază de finanțare din afara țării trebuie să se înregistreze ca ‘organizații susținute din străinătate’, iar acest proiect se află în prezent în dezbaterea legislativului.

Guvernul de la Budapesta a inițiat la începutul lunii aprilie și o consultare populară în care cere cetățenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri