Caută
Close this search box.

Exerciții ale armatei franceze în Estonia, pentru a contracara amenințarea rusă

 

Peste 300 de soldați francezi, însoțiți de tancuri Leclerc, au efectuat marți pentru prima dată exerciții în Estonia, pentru a asigura această țară baltică, membră a NATO, îngrijorată de amenințarea vecinului rus, relatează AFP.

„Ținând cont de evenimentele din ultimii ani, mi se pare normal ca țările baltice să resimtă o anumită îngrijorare față de vecinul lor”, a explicat locotenent-colonelul Lionel, consilier pe probleme de comunicare al detașamentului francez din cadrul misiunii Lynx, „dar la ora actuală (…) este mai mult un joc de comunicare”.

Ca măsură de securitate, ofițerul și-a divulgat numai prenumele, iar prudența este principalul cuvânt de ordine al exercițiului.

Soldații nu se pot apropia în uniformă militară la mai puțin de cinci kilometri de granița cu Rusia, a subliniat el.

Manevrele, din cadrul exercițiilor Spring Storm ale NATO cu participarea a 6.000 de soldați ai Alianței, se desfășoară pe un teren împădurit în apropiere de orașul Tapa în nordul Estoniei.

„Este un teren mult mai accidentat decât întâlnim în mod obișnuit mai la sud, în special în Africa”, a explicat căpitanul Emmanuel, comandantul companiei a 3-a din Marină, „Scorpionii”.

Ajuns în Estonia la 20 martie, contingentul francez constituie în prezent principala componentă a batalionului multinațional al NATO, sub comandament britanic.

Cu prilejul summitului de la Varșovia din iulie, NATO a decis să desfășoare patru batalioane multinaționale în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Prezența lor a fost cerută de aceste țări după anexarea Crimeii la Rusia în 2014.

Moscova a dezmințit orice ambiție teritorială și acuză NATO că dorește să o încercuiască.

Ambasadorul Rusiei în Franța, Aleksandr Orlov, a afirmat vineri că trupele terestre franceze sunt prezente la granițele Rusiei „pentru prima dată din 1812” și de la campania napoleoniană.

După două rotații de patru luni în Estonia, soldații francezi se vor deplasa în Lituania vecină.

Francezii sunt deja o prezență obișnuită în țările baltice, membre ale NATO din 2004, pentru a le proteja spațiul aerian în cadrul poliției aerului a Alianței Nord-Atlantice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri