Caută
Close this search box.

Revenirea la normal

Stihii nestăpânite ale naturii, forţe prea puţin cunoscute şi cercetate, se dezlănțuie de câteva decenii pe teritoriul patriei noastre. Pentru îmblânzirea, ori măcar domolirea lor va pune poate umărul vreun temerar, în mileniul următor. N-ar trebui, între ele, să uităm a menţiona nemiloasa entropie balcanică, sau, cum mai este ea cunoscută, balcantropia.

Balcantropiei nu-i rezistă nimic. Sub acţiunea ei, fortărețele dure ale multinaționalelor se fărâmiţează, caracterele de oţel considerate – până să vină aici, inșpăgabile se laminează, totul curge şi se transformă, planurile prognozele și perspectivele micşorându-se aidoma mucurilor de lumânări.

Dar uite că administratorului unei făbricuţe pe stil vechi i s-a năzărit cine ştie ce într-o noapte şi a doua zi a luat-o razna: a pus săpun la una din toalete, a cumpărat hârtie igienică şi a schimbat becul care pâlpâia la intervale neregulate (din care cauză nici nu se mai ostenise nimeni să-l fure), oferindu-le celor din schimbul trei frisoane în clipele în care ar fi avut nevoie de puţină pace şi seninătate. Ca şi cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, a dat şi o mână de var pereţi.

Ziceai c-ai intrat într-o toaletă occidentală. Nu văzuse niciunul dintre angajaţi o toaletă occidentală, însă altcumva n-ar fi avut cum să arate, de asta erau convinşi. Prima victimă a impactului cu civilizaţia, a şocului cultural, a fost femeia de serviciu, care, intrând în toaletă cu găleata şi cârpa, a rămas înţepenită. În cele din urmă, a îngăimat un „bună dimineaţa!” tare, deşi înăuntru nu se afla nimeni.

În pauza de masă nu s-a mai discutat altceva în afară de noul look al toaletei. Vuia personalul, pe toate treptele de salarizare. „Ceva a început să se mişte şi la noi, îşi spuneau unul altuia, cu speranţe redeşteptate. Gata cu balcanismele, intrăm în lume. Acuși vin și contractele internaționale.”

Se duceau de trei-patru ori mai des în… locul acela şi de câte ori îi întâlneau pe cei din alte secţii, mânați și dânșii de necesități umane, le aruncau priviri superioare. Ei, în curând, prin muncă şi schimbare de mentalitate, o să vă vină şi vouă rândul la săpun, hârtie, bec.

Uitaseră de balcantropie. Balcantropia lucra… Spre seară, săpunul şi hârtia se terminaseră. Becul nou continua să nu pâlpâie, din cauză că fusese furat. Mai mulţi maneliști, posesori de creioane, făcuseră schimb de adrese pe pereţii proaspăt zugrăviţi şi improvizaseră catrene. Totul revenise la normal…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri