Caută
Close this search box.

Aveți grijă ce fel de produse farmaceutice cumpărați: Au apărut ”medicamentele-fantomă”, strânse de la gropa de gunoi

Teoretic, aceste medicamente nu există, practic însă, ele au ajuns la groapa de gunoi, ilegal, în cantități foarte mari, iar de acolo au fost preluate de anumite persoane și duse spre comercializare. MagneNews a intrat în posesia câtorva cutii. Ceea ce trebuie să știe populația în acest moment este că medicamentele trebuie cumpărate doar din farmacii și trebuie să fie însoțite obligatoriu de bonuri fiscale. Ministerul Sănătății a anunțat că va demara o anchetă foarte serioasă în acest caz.

În anul 2014, un cetățean a angajat un detectiv particular pentru a investiga o groapă de gunoi care poluează atmosfera la modul insuportabil, în special noaptea. Fotografiile și înregistrările audio și video realizate de investigator pe parcursul a trei ani au ajuns la noi și sunt șocante.

Ceea ce atrage atenția în primul rând sunt fotografiile care prezintă gropi adânci săpate cu excavatorul în muntele de gunoi. În aceste gropi sunt băgate deșeuri medicale, inclusiv medicamente, care sunt apoi astupate cu gunoi menajer. ”Ketonal, aulin, numai din alea scumpe…”, se explică în înregistrarea video.

Muncitorii care au făcut fotografiile au specificat pe înregistrări audio că doar în data de 7 decembrie 2014, la ora 23,00 și pe 8 decembrie 2014, ora 19,00, au fost aduse la gropa de gunoi două camioane de medicamente expirate. Mecanismul: ”Le face groapă mare cu excavatorul și le bagă acolo”.

Și mai grav este faptul că multe din aceste medicamente au fost luate de acolo înainte de îngropare și au fost vândute unor indivizi, care le-au luat ”cu dubele” pentru a le comercializa, după cum spune înregistrarea.

Cele două transporturi nu au fost cazuri izolate, după cum arată și fotografiile pe care le prezentăm, realizate pe timp de zi. Adică, asistăm la o adevărată industrie a medicamentelor-fantomă.

Am intrat în posesia dovezii: Omez și Paracetamol, expirate în 2016, respectiv 2015, luate de la groapa de gunoi…

 

”Sunt deșeuri deosebit de periculoase”

Investigatorul a intrat în anturajul acestor persoane și a încercat să afle unde sunt vândute aceste medicamente. Răspunsul: ”Nu este treaba ta!”

Conform Legii 211/2011, deșeurile medicale sunt considerate deosebit de periculoase și nu se depozitează, ci sunt transportate la unități speciale de incinerare și sunt arse în maximum 24 de ore de la predare. Sub nici o formă nu au ce căuta la groap de gunoi deoarece constituie focare de infecție foarte periculoase pentru populație.

Ministerul Sănătății va demara o anchetă ”foarte serioasă”

”Domeniul gestionării de deșeuri periculoase este extrem de reglementat, monitorizat și controlat. Sub nicio formă nu pot apărea astfel de abateri precum cele la care faceți referire fără ca acestea să fie depistate și amendate de autoritățile competente. Apoi, este important să știti că la nicio groapă de gunoi nu sunt acceptate deșeuri periculoase fără tratarea lor în prealabil, conform legislației în vigoare. În cazul contrar al depozitării unor deșeuri știute ca fiind de natură infecțioasă, riscul este unul major, și anume suspendarea activității”, spune o firmă care se ocupă cu distrigerea deșeurilor periculoase de tip medical.

Cu alte cuvinte, fotografiile pe care vi le prezentăm nu există, ca și medicamentele de la gropa de gunoi, care au serie și număr de lot și pot fi urmărite de la fabricație până la momentul când au fost vândute sau au fost expediate pentru distrugere.

Colegiul Farmaciștilor  a explicat: ”Suntem de acord că în situația prezentată de dumneavoastră nu sunt respectate condițiile prevăzute de legislație. În imaginile pe care ni le-ați transmis se văd deșeuri provenite din laboratoare (…). Nu este exclus ca unele medicamente expirate pe stoc să provină și din unele farmacii de spital, eventual de pe secții, medicamente care nu au ajuns la pacienți și de care nu mai răspund farmaciștii din momentul ieșirii lor din unitate”.

De asemnea, Ministerul Sănătății  a cerut toate datele de care dispunem pentru a demara ”o anchetă foarte serioasă în acest caz”.

Menționăm că pe materalele video apare, la un moment dat, o înregistrare înfricoșătoare: la groapa de gunoi au fost aduse inclusiv ouă infestate cu viruși pentru testele din laboratoarele de microbiologie!

Muncitorul care vorbește în acea înregistrare spune că știe cu exactitate locul unde se află ascunse toate deșeurile periculoase.

Magnanews se află în posesia a patru cutii cu medicamente de la gropa de gunoi. Ele au serii de lot, iar autoritățile pot verifica unde ar fi trebuit să fie ele acum, adică unde s-a rupt lanțul legal al traictoriei acestor medicamente.

În fine, în acest context, localnicii au dus apa din fântâni la verificat. Rezultatul: pânza freatică din sectorul 1, zona groapa de gunoi Chiajna, depășește numărul de bacterii admis de 21.000 de ori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri