Caută
Close this search box.

37 de ani fara „cel mai iubit dintre pamanteni”

Marin Preda, scriitor cunoscut prin romanele sale  – Delirul, Cel mai iubit dintre pamanteni, Marele singuratic, Viata ca o prada, Morometii –  a murit intr-o noapte ploioasa de mai a anului 1980, in camera sa din vila scriitorilor de la Mogosoaia. Moartea s-a dovedit a fi violenta, datorata asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un obiect moale.

In acelasi an fusese publicat romanul care critica regimul comunist si care, se pare ca acesta a fost paharul cu otrava care l-a omorat. „Cel mai iubit dintre pamanteni”  a fost retras din librarii si din biblioteci imediat dupa publicare dar a ramas peste timp o lectie de istorie, de dragoste, de filosofie si  psihologie.

Nascut in 5 august 1922, la Silistea-Gumesti, intr-o familie modesta, Marin Preda  se regaseste  in cartile sale prin momente traite in copilarie (Morometii), prin cristalizarea constiintei unui artist (Marele singuratic), prin sentimentele potrivnice regimului comunist si prin dragostea catre cele trei sotii (Aurora Cornu, Eta  Vexler, Elena Mitev) in Cel mai iubit dintre pamanteni.

Director al Editurii Cartea Romaneasca, traducator, membru corespondent al Academiei Romane, castigator al Premiului de stat pentru romanul Morometii, Marin Preda este un valoros om al literaturii romane, unul dintre cei mai mari oameni de cultura ai secolului XX care a stiut ca ceea ce depinde de noi este „sa o luam mereu de la capat pentru a schimba lumea” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri