Caută
Close this search box.

Alertă în sectorul ovinelor din România! Crescătorii sunt în pragul falimentului!

România deţine în momentul de faţă un număr impresionant de oi, 12 milioane de capete, dar situaţia s-ar putea modifica drastic în viitorul apropiat.

Crescătorii sunt aproape falimentari în momentul de faţă, aşa încât ar putea renunţa la jumătate din efectivele turmelor lor până în anul 2020. Cel puţin asta susţine Dumitru Dinulescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Constanţa, proprietarul a 2.000 de oi.

„Arabii ne termină. Preţurile noastre sunt scăzute la maximum. Profitul cel mai mare este al exportatorilor care cumpără de la noi cu 7,5-8 lei kilogramul de carne de oaie în viu şi care vând mai departe în Iordania sau Siria cu 12 dolari pe kilogram. Nu pot să scot pe oi cât să-mi acopăr cheltuielile. Avem o glumă de subvenţie de 24 de lei pe cap de animal“, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Constanţa, citat de Ziarul Financiar. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, Iordania este principala ţară de export pentru oile româneşti. Anul trecut iordanienii au cumpărat din România oi în valoare de 72,7 milioane euro, ceea ce reprezintă 43% din valoarea totală a exportului de ovine din 2016, de peste 166 mililoane euro. După Iordania, cei mai mari importatori de oi vii româneşti sunt Libia, Grecia, Israel, Italia şi Bulgaria.

Situaţia îl îngrijorează pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a hotărât să interpeleze Comisia Europeană pe această temă. „Sectorul creşterii ovinelor şi caprinelor trece printr-o perioadă extrem de dificilă iar sprijinul Comisiei Europene este vital! Zilele acestea am transmis Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema dificultăţilor cu care se confruntă în acest moment sectorul creşterii ovinelor şi caprinelor din România. Mai mulţi reprezentanți ai Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine mi-au semnalat riscul înjumătățirii numărului de oi deținute de fermierii români până în anul 2020. De asemenea, mi-a fost semnalată problema sustenabilității acestui sector în condițiile în care crescătorii de ovine nu reușesc să își amortizeze costurile. Prețurile de vânzare au scăzut la un nivel îngrijorător astfel încât deținătorii de ovine nu reușesc să încaseze vreun profit. Prețul pentru un kilogram de carne de oaie este de aproximativ 8 lei în timp ce exportatorii comercializează kilogramul de carne de oaie cu 12 dolari. Principala țară de export pentru oile românești este Iordania, urmată de Libia, Grecia și Israel. În Iordania, au fost cumpărate ovine românești în valoare de 72,7 milioane de euro anul precedent, ceea ce concentrează 43% din totalul exporturilor de ovine. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a contribui la sustenabilitatea acestui sector și în vederea evitării riscului de înjumătățire a numărului de oi din România până în anul 2020“, a notat euroalesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri