Caută
Close this search box.

America şi China salută festCO- ajuns la cea de-a XV-a ediţie!

Festivalul Comediei Româneşti- festCO 2017- a ajuns la cea de-a XV-a ediţie şi îi invită, în perioada 27mai – 4 iunie, pe toţi iubitorii de teatru, şi mai ales de voie bună, să se bucure de spectacole extraordinare interpretate de actori foarte talentaţi, workshop-uri, concerte, spectacole lectură şi de stradă, proiecţii de filme, lansări de carte, expoziţii şi foarte multe alte surprize din cadrul celor peste 50 de evenimente anunţate.

Joi, 25 mai, în foaierul Teatrului de Comedie, Sala Radu Beligan, începând cu ora 11:30, a avut loc conferinţa de presă organizată cu prilejul acestei ediţii aniversare a festCO, o ediţie în care bucuria artei teatrale va fi dată de cele mai noi şi mai bune spectacole ce au la bază texte româneşti de comedie, dar şi comedii clasice „de colecţie”, a căror valoare nu poate fi contestată.

Conferinţa de presă a fost susţinută de pilonii acestui festival, oameni dedicaţi promovării necontenite a artei teatrale, a teatrului românesc şi nu numai, printre care menţionăm pe: George Mihăiţă (Directorul Teatrului de Comedie şi Directorul Artistic festCO 2017), Monica Similea (Directorul Executiv festCO 2017), Maria Zărnescu (Preşedintele juriului festCO 2017, critic de teatru), Aura Corbeanu (Consultant management festCO) şi Bogdan Amarfi (PR festCO 2017).

Primul care a luat cuvântul, în cadrul evenimentului de astăzi, a fost George Mihăiţă care şi-a exprimat bucuria faptului că festCO şi-a păstrat continuitatea şi a ajuns la această ediţie. Totodată, maestrul Mihăiţă a vorbit despre prezenţa a două evenimente unice şi în premieră absolută în România, respectiv prezenţa în festival a americanului Thaddeus Phillips cu one-man-show-ul care a cucerit deja publicul la marile festivaluri ale lumii: 17 Border Crossing şi prezenţa Companiei Star Theatre din Beijing care va susţine spectacolul The Crossroad, un moment artistic plin de culoare ce îmbină într-un mod senzaţional muzica, drama, pantomima, dansul şi acrobaţia.

În continuare, Aura Corbeanu a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea şi organizarea ediţiei de anul acesta a festCO şi, ulterior, a prezentat structura diversificată a festivalului, astfel încât ediţia cu nr. 15 va cuprinde 13 secţiuni iar evenimentele se vor desfăşura în 17 spaţii din Bucureşti. În cadrul secţiunii CONCURS vor fi prezentate 9 spectacole, producţii ale Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Naţional Târgu Mureş, ARCUB şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. Selecţia pentru această zonă de Concurs a fost realizată de criticul de teatru Alice Georgescu. Juruiul care va decide câştigătorii festCO 2017 este compus din: Maria Zărnescu, Mihai Bisericanu, Emilia Dobrin, Lia Manţoc şi Erwin Șimșensohn. O altă secţiune importantă este cea a Comediilor de colecţie cât şi cea de festCO pentru copii şi adolescenţi. „Întotdeauna, grija dlui director Mihăiţă a fost în principal cea de a oferi, tuturor, spectacole de comedie şi evenimente de calitate şi de a stimula dorinţa tinerilor de a consuma spectacole de calitate. Avem iarăşi, tronsonul Liceenii festCO şi un spectacol al liceenilor, workshop-uri importante cât şi un laborator de comedie, spectacole de improvizaţie şi interactive, invitaţi internaţionali, concerte, toate în spaţii culturale ale oraşului Bucureşti”. Ediţia de anul acesta a festCO aduce un alt eveniment inedit, şi anume, Conferinţa Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, în cadrul căreia sunt invitaţi profesionişti din zona europeană şi internaţională şi unde va fi dezbătută tema „Râd, deci gândesc!” şi „Puterea comediei în secolul XXI”, fiind abordată astfel importanţa unei comedii de calitate plecând de la text, spectacol ori viaţa de zi cu zi.

VAMA, Ştefan Bănică Jr. şi CARGO vor susţine mult-aşteptatele lor concerte în parcul IOR din Capitală; pe Str.Franceză vor avea loc spectacole de improvizaţie şi de teatru, iar la Carusel Cărtureşti va avea loc un concert al lui Alex Ştefănescu şi, va fi regăsit standul festCO, cu cărţi de teatru.

Maria Zărnescu a declarat că se simte onorată să participe la conferinţa de presă a acestui festival, exprimându-şi bucuria de sărbători alături de Teatru de Comedie cea de-a XV-a ediţie a acestui festival, „unul care probabil de la râs se îngraşă de la an la an, fiind tot mai dezvoltat şi mai generos, atât ca secţiuni cât şi ca număr de spaţii. Este o bucurie să vezi că în continuare rezistă comedia românească”.

Bogdan Amarfi, PR festCO, a declarat că: „una dintre misiunile Teatrului de Comedie, care se continuă prin acest festival, este aceea de susţinere a tinerilor şi atenţia către adolescenţi, iar anul acesta am decis să mergem noi spre ei. Vom juca spectacolul “Emancipare”, de Radu Iacoban, în 3 licee din 3 sectoare din Bucureşti. Întrucât uneori e mai greu să îi aducem pe tineri la teatru, am hotărât să mergem noi la ei şi, astfel, fix în timpul orelor, când îi găsim la şcoală, vom merge să susţinem spectacolul.”

Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, a mai completat prin faptul că, acordă o deosebită importanţă tinerilor şi liceenilor. “Vreau să vă spun că, eu personal, păstoresc Festivalul de Teatru al Elevilor din liceele bucureştene şi din ţară, suntem deja la cea de-a XX-a ediţie şi, mulţi dintre cei care la începuturile festivalului erau elevi acum sunt actori ori regizori consacraţi. Probabil că hobby-ul meu cu adolescenţii a mers mai departe şi de aceea am cooptat în festival şi laureaţii celorlalte festivaluri: „George Constantin”, „Ideo Ideis” ş.a.m.d. Ne dorim astfel să îi susţinem pe tineri şi adolescenţi cât de mult putem.”

Conferinţa de presă a fost urmată de un cocktail la gastropub-ul Distrikt 42, unul dintre partenerii festCO 2017.

Biletele pentru spectacolele festCO, inclusiv pentru producţiile-eveniment invitate din cele două mari puteri ale lumii, China şi SUA, pot şi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului de Comedie sau online pe www.comedie.ro şi www.festCO.ro.

Programul Festivalului Comediei Româneşti- festCO 2017- îl găsiţi aici.

Galerie Foto eveniment:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri