Caută
Close this search box.

Arma-minune a cercetătorilor militari români care poate salva vieţi în zonele de război

Cercetătorii Facultăţii de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament, din cadrul Academiei Tehnice Militare, sunt pe cale să pună la punct o armă-minune, care poate salva vieţi în zone de conflict în care se poartă războaie neconvenţionale.

Este vorba de o armă care poate folosi atât muniţie de război letală, cât şi muniţie neletală. În misiunile multinaţionale disponibilitatea şi utilizarea armelor neletale de către forţele expediţionare aliate prezintă variaţii mari.

Astfel, militarii se pot confrunta nu numai cu militari inamici, dar şi cu populaţie ostilă, care poate riposta. În astfel de situaţii, armele cu muniţie duală sunt soluţia cea mai bună pentru a descuraja atacurile, fără însă a face victime în rândul civililor.

În iunie 2003, militarii americani au fost nevoiţi să deschidă focul asupra participanţilor la o demonstraţie ce s-a desfăşurat la Bagdad, care deveniseră foarte agresivi. O persoană a fost ucisă şi o alta a fost rănită. Dacă militarii ar fi beneficiat de arme cu muniţie duală nu s-ar fi înregistrat nici o victimă. Exact pentru situaţii de acest gen a fost demarat proiectul ”Compose”, finanţat cu fonduri europene şi câştigat de consorţiul format din Academia Tehnică Militară, Agenţia de Cercetări pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Uzina Mecanică Sadu, potrivit adevarul.ro.

”Proiectul vine în întâmpinarea nevoilor actuale şi viitoare ale militarilor NATO, fie ei americani, europeni şi, bineînţeles, români. Consorţiul doreşte să dezvolte un sistem de armament de calibru mic rapid convertibil, ce are posibilitatea să utilizeze două tipuri de muniţie. O muniţie standard NATO pentru efectul letal şi un alt tip de muniţie pentru efect neletal.

Conversia între cele două tipuri de tragere – letală şi neletală – urmează a se face în timp operativ, doar prin schimbarea rapidă a ţevii. În acest fel sistemul va deveni extrem de util trupelor de ordine care îşi vor putea adapta tacticile de intervenţie în funcţie de nevoile imediate”, a explicat directorul proiectului, lt.col.conf.univ.dr.ing. Marius Cârmaci, de la Catedra de Inginerie a Sistemelor de Armament şi Mecatronică.

Nici un stat nu a fost capabil până acum să pună la punct o astfel de armă cu tragere duală. Există însă doar kituri de conversie pentru anumite arme, astfel încât să poată folosi şi muniţie neletală.

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri