Caută
Close this search box.

Astăzi începe concursul Eurovision la Kiev, în Ucraina

 

Ediția 2017 a concursului Eurovision începe la 9 mai, la Kiev, în Ucraina, cu prima semifinală. A doua semifinală are loc în 11 mai, iar finala concursului pe 13 mai.

Ucraina a mai găzduit concursul Eurovision și în 2005, iar în 2009 a fost gazda concursului Eurovision Junior. În 2016, concursul Eurovision a fost câștigat de Jamala (Ucraina) cu melodia ”1944”.

În acest an, la cea de-a 62-a ediție, România este reprezentată de Ilinca Băcilă și Alex Florea, care prezintă melodia ”Yodel It!” compusă de Mihai Alexandru. Aceștia au ajuns la 1 mai 2017, la Kiev, iar la sosirea în Centrul Internațional de Expoziții, locul unde se desfășoară ediția 2017 a „Eurovision Song Contest”, reprezentanții noștri au scris mesajele lor și au semnat primii pe „Wall of Diversity”, alături de ceilalți membri ai delegației României, conform site-ului eurovision.tvr.ro.

Ilinca și Alex vor cânta în a doua semifinală a concursului Eurovision, în 11 mai. În competiție au rămas 42 de țări, după retragerea Rusiei. Semifinalele și finala concursului vor fi transmise în direct de Televiziunea Română, de la ora 22.00.

De-a lungul anilor, România a fost reprezentată la Eurovision de mai mulți artiști. Prima participare a fost în 1994, când Dan Bittman a cântat pe scena Point Theatre din Dublin piesa ”Dincolo de nori”, compusă de Tino Furtună și Dan Bittman. România s-a clasat pe locul 21 (din 25), pierzând astfel participarea la ediția din 1995.

Următoarea participare a fost în 1998, când Mălina Olinescu a cântat melodia ”Eu cred”, compusă de Adrian Romcescu. Atunci țara noastră s-a clasat pe locul 22 (din 25).

În 2000, membrii trupei Taxi au cântat pe scena Golden Arena din Stockholm piesa ”The Moon” care a strâns 25 de puncte, clasându-se pe locul 17 (din 24).

Anul 2002 a fost de succes pentru participarea României la Eurovision, reprezentanții țării noastre, Monica Anghel și Marcel Pavel, reușind să se claseze pe locul 9 la Tallin, unde au concurat cu melodia ”Tell me why”, compozitor Ionel Tudor.

În 2003, Nicola a urcat pe scena Skonto Olympic Hall din Riga și a cântat ”Don’t break my heart”, compusă de Mihai Alexandru. Artista a strâns 73 de puncte și s-a clasat pe locul 10.

Un an mai târziu, Sanda Ladoși a cântat la Abdi Ipekci Sport Center din Istanbul piesa ”I Admit”, compozitor George Popa, care i-a adus țării noastre 18 puncte, clasându-se astfel pe locul 18.

După ce au uimit publicul în semifinală (unde au obținut locul I), Luminița Anghel și Sistem au strâns, în 2005, 158 de puncte, cu piesa ”Let Me Try”, compozitor Cristian Faur. Țara noastră încheia glorios spectacolul desfășurat la Kiev pe locul 3.

În 2006, selecția națională l-a ales pe Mihai Trăistariu să reprezinte România la ediția Eurovision desfășurată la Atena, cu piesa ”Tornero”, care a fost calificată direct în finală și a primit 172 de puncte, ieșind pe locul 4.

Anul următor, în finala concursului Eurovision desfășurat în Helsinki, România a fost reprezentată de trupa Todomondo. Formată din Andrei, Ciro de Luca, Ghedi Kamara, Mister M, Valeriu Răileanu, Vlad Crețu, trupa a cântat piesa ”Liubi, liubi, I love you”, care i-a adus locul 13 și un total de 84 de puncte.

În 2008, la ediția din Belgrad, țara noastră a fost reprezentată de melodia ”Pe-o margine de lume”, compozitor Andrei Tudor, interpretată de Nico și Vlad Miriță. Piesa cântată în limba română a strâns 45 de puncte și s-a clasat pe locul 20.

După o semifinală incendiară care a clasat-o pe locul 9, Elena Gheorghe a strâns 40 de puncte în finala Eurovision din 2009. Piesa ”The Balkan Girls”, compusă de Laurențiu Duță, a prins locul 19.

Dintre cele 39 de țări care s-au înscris la ediția desfășurată în 2010 la Oslo, România a reușit să impresioneze publicul atât în semifinală, unde a intrat pe locul 4, cât și în finală, unde a strâns 162 puncte. Piesa ”Playing with fire” cântată de Paula Seling și Ovi s-a plasat pe locul 3.

În 2011, Germania a ales Düsseldorf pentru cea de-a 56-a ediție. România a fost reprezentată de trupa Hotel FM care a cântat piesa ”Change”, compusă de Gabriel Băruț, care s-a clasat pe locul 17, cu un total de 77 de puncte.

La Baku, în 2012, România a fost reprezentată de trupa Mandinga. Piesa ”Zaleilah” a strâns peste 120 de puncte în semifinală, care a plasat-o printre favoritele ediției, însă în finală a ajuns pe locul 12, cu 71 de puncte.

Un an mai târziu, Cezar Ouatu a reprezentat țara noastră la ediția Eurovision desfășurată la Malmö. Piesa ”It’s my life” a primit 65 de puncte, care i-au adus locul 13.

În 2014, Paula Seling și Ovi au revenit pe scena Eurovision, iar la cea de-a 59 ediție desfășurată în Copenhaga, cei doi au cântat ”Miracle”. Piesa lor a strâns 72 de puncte, clasându-se pe locul 12.

La ediția din 2015 a Eurovision, de la Viena, România a fost reprezentată de trupa Voltaj, iar melodia băieților ”De la capăt/All Over Again” a primit 35 de puncte, ajungând astfel pe locul 15.

În 2016, România a fost descalificată ca urmare a deciziei European Broadcasting Union — cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume (EBU), organizatorul concursului, de a retrage Televiziunii Române calitatea de membru pentru neplata unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri