Bistriţa-Năsăud se pregăteşte să intre, pe 14 mai, de Ziua Naţională a Costumului Popular, în Cartea Recordurilor, urmând să stabilească două recorduri mondiale, unul cu cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular şi un altul cu cel mai mare număr de participanţi la dans tradiţional.

„Este vorba despre cel mai mare număr de persoane în costume populare şi despre cel mai mare dans tradiţional, cu cel mai mare număr de participanţi, urmând să prindă în Roata de la Runc, joc tradiţional specific comunei Runcu Salvei”, a declarat, pentru Mediafax, meşterul popular Virginia Linul, iniţiatoarea acestui eveniment.

Cele două recorduri mondiale nu sunt înregistrate până acum, însă cei de la Guinness Book le-au solicitat organizatorilor să aibă minimum 4.500 de participanţi pentru a putea fi înregistrat un nou record mondial.

„Anul trecut au participat 5000 de persoane îmbrăcate în costume populare. Avem cel mai frumos costum popular din ţară şi vrem să îl promovăm, din acest motiv organizăm pentru al doilea an consecutiv, în Ţara Năsăudului – patria costumului popular, un eveniment demn de Cartea Recordurilor.

Cei de Guinness Book ne-au sugerat ca recorduri posibile pentru eveniment: Largest traditional Romanian folk dance şi Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing – nici unul dintre aceste recorduri nu sunt înregistrate. Noi estimăm că vor participa între 8.000 şi 10.000 de persoane” a mai spus Virginia Linul.

Pentru acest eveniment, Ministerul Culturii a alocat o sumă de 75.000 de lei, a anunţat şi Ioan Vulpescu, ministrul Culturii.

FOTO: bistrita24.ro

932 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here