Caută
Close this search box.

Burse de 42.000 de lei pentru femeile din cercetarea românească

Patru tinere cercetătoare din România vor primi câte un grant de 42.000 de lei prin programul național de burse – acordate de UNESCO și o companie a industriei de frumusețe – „Pentru femeile din știință”. De asemenea, în cadrul programului pilot de mentorat dedicat adolescentelor, ce reprezintă o componentă educativă a programului de burse, elevele din Școala Gimnazială nr. 3 „Nicolae Titulescu” și Școala Gimnazială nr. 5 din București vor avea ocazia să afle, de la femei excepționale din cercetarea românească, mai multe detalii despre ce înseamnă o carieră în cercetare sau domenii științifice. Mentorii au misiunea de a le inspira și motiva pe eleve, prin poveștile lor.

Programul „Pentru femeile din stiință” a fost lansat în 1998 la nivel internațional, iar în România se desfășoară din anul 2010. La nivel local, până acum au fost acordate burse în valoare de 546.000 de lei pentru 13 femei de știință. Proiectele premiate au fost alese din aproximativ 300 de dosare înscrise de la lansarea programului. Anul acesta s-a derulat cea de-a opta ediție a programului, iar pe 30 mai vor fi anunțate cele patru noi câștigătoare ale burselor, fiecare în valoare de câte 42.000 de lei. În 2017, numărul burselor s-a dublat față de edițiile precedente: vor fi acordate granturi pentru patru tinere cercetătoare.

Lansarea programului de mentorat vine în contextul în care în România fetele reprezintă aproximativ 30% dintre olimpicii premiați la Olimpiadele Naționale de Matematică și Științe (Fizică, Chimie, Biologie, Științele Pământului, Astronomie și Astrofizică), conform datelor din 2016 ale Ministerului Educației Naționale. Astfel, dintre cei 305 de elevi premiați la Olimpiadele Naționale și Olimpiada de Științe pentru Juniori, 102 sunt fete, cele mai bune rezultate fiind obținute la Științele Pământului, Biologie și Chimie.

În România, conform datelor Institutului Național de Statistică din 2016, femeile care își desfășoară activitatea în domeniul tehnic și științific reprezintă doar 3% din totalul populației active. Mai precis, avem 115.517 de femei care activează în domeniile știință și tehnică.

Programul pilot dedicat elevelor s-a adăugat anul acesta programului național de burse L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”. Acesta se adresează cercetătoarelor cu vârsta de maximum 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții acreditate de învățământ superior din țară.

Primele sesiuni de mentorat de la Școala Gimnazială nr. 3 „Nicolae Titulescu” și Școala Gimnazială nr. 5 din București, parte a programului pilot, vor fi susținute de Elena Dragomir (Butoi), care s-a numărat printre primele câștigătoare ale competiției L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri