Rata șomajului în ultimul trimestru al anului trecut a coborât la 5,5%, față de trimestrul anterior când s-a cifrat la 5,7%, iar nivelul cel mai ridicat al șomajului, de 20,8%, a fost consemnat în rândul tinerilor (15 – 24 ani), potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de un punct procentual (5,9% la bărbați față de 4,9% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 1,5 puncte procentuale (6,3% în mediul rural, față de 4,8% în mediul urban). În trimestrul IV 2016, rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 61,6%, în scădere față de trimestrul anterior cu 1,5 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (70% față de 53,1% la femei) și la persoanele din mediul urban (63,9% față de 58,8% în mediul rural).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,5%. Rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 66,5%, la o distanță de 3,5 puncte procentuale față de ținta națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

 

Euroalesul Daniel Buda, care activează în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European, a hotărât să ceară sprijinul Comisiei Europene, astfel încât şomerii din mediul rural să poată fi integraţi mult mai uşor în câmpul muncii. „Rata șomajului din mediul rural este diferită de cea din mediul urban. În general, în mediul urban, oamenii apelează inclusiv la reconversia profesională în cazul în care își pierd locul de muncă, având mai multe șanse de a găsi un loc de muncă potrivit vârstei și pregătirii lor, în comparație cu locuitorii din zona rurală. Chiar dacă, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane aleg să urmeze diferite cursuri prin programe de învățământ la distanță, acestea totuși nu reușesc să își găsească un loc de muncă în apropierea domiciliului. Trebuie luate măsuri în ceea ce privește integrarea persoanelor din mediul rural, astfel încât acestea să poată avea șanse egale cu locuitorii din mediul urban atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a diminua diferența mare dintre numărul șomerilor din mediul rural și numărul șomerilor din mediul urban, astfel încât ambele categorii să aibă șanse de a găsi mai ușor un loc de muncă?”, a notat europarlamentarul.

Citeşte neapărat şi: 

Daniel Buda: „Munca în sectorul agricol este chiar mai periculoasă decât cea din sectorul construcţiilor“. Ce crede Comisia Europeană

114 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 5 =