Doar o firmă din 20 are autorizaţie de la pompieri. Chiar dacă o nouă lege le-a permis patronilor să funcţioneze timp de un an pe propria răspundere, aceştia nu s-au grăbit să intre în legalitate.

ISU spune că afacerile multor proprietari de cluburi sau magazine ar putea fi închise din această cauză. Pe de altă parte, însă, legea le permite acestor patroni să-şi redeschidă localurile până la o decizie definitivă a instanţei.

Un incendiu devastator care să facă zeci de victime, precum cel din „Colectiv”, n-ar putea fi prevenit fără măsuri stricte de securitate.

Potrivit legii, cei care construiesc de la zero clădirile în care vor deschide un local trebuie să obţină un aviz pozitiv de la ISU. Documentul este eliberat doar dacă proiectul este întocmit fără greşeală. Cu avizul în mână, construcţia se poate finaliza. Potrivit legii, după recepţie, patronul este obligat să ceară pompierilor şi autorizaţia finală pentru funcţionare. Asta nu se mai întâmplă, însă.

„Nu se mai întoarce din diverse motive. Nu a respectat proiectul sau ce şi-a asumat în aviz”, spune Daniel Vasile, purtător de cuvânt la ISU București.

O ordonanţă emisă anul trecut de Guvern le-a permis proprietarilor să-şi păstreze afacerile şi să obţină aprobările necesare în cel mult un an de la data promulgării. Conform datelor ISU, în Bucureşti şi Ilfov, din 27.000 de operatori economici, doar 1.600 au autorizaţii.

„Termenul limită, potrivit legii 33, este 30 iunie 2017. Pompierii vor controla, vor constata şi vor aplica sancţiuni pentru deficienţe. Diferența e dată de sancţiune, acum nu se aplică, se consemnează. Dacă în control vor constata lucruri grave, să pună în pericol, pot să închidă”, spune Daniel Vasile.

Până acum, mai multe cluburi şi baruri au fost închise. Pentru că legea îi ajută, administratorii au rupt sigiliile pompierilor şi au decis să-şi primească din nou clienţii, chiar dacă au fost daţi în judecată. Afacerile sunt în picioare până când vor pierde definitiv procesele în instanţă, potrivit digi24.ro. ISU susţine că are o întreagă listă cu alte restaurante, pub-uri, magazine, un mall şi hoteluri pe care le-ar putea închide.

Instituţiile statului nu pot fi închise, dar pot fi amendate cu până la 50.000 de lei, dacă nu respectă regulile. Totuşi, Biblioteca Naţională din Capitală şi Casa Poporului nu au toate autorizaţiile necesare pentru funcţionare.

FOTO: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 6 =