Caută
Close this search box.

Consiliul Europei, îngrijorat de ingerințele politice care afectează independența presei

 

Consiliul Europei și-a exprimat marți îngrijorarea față de ingerințele politice care afectează independența serviciilor publice de media în Europa, denunțând o protecție legislativă insuficientă sau absența resurselor bugetare necesare, transmite AFP.

Într-o notă publicată marți, în ajunul zilei libertății presei, comisarul pentru drepturile omului, Niels Muiznieks, consideră că ”situația din teren este îngrijorătoare”, remarcând ”un număr în creștere de alerte privind ingerințe politice în linia editorială a radiodifuziunilor publice, o protecție legislativă insuficientă contra influențelor politice sau absența resurselor bugetare necesare pentru garantarea independenței radiodifuziunilor publice”.

Nils Muiznieks citează numirile politice la conducerea unor posturi de televiziune publice în Spania, reforma instituțiilor media în Polonia, schimbările precipitate de personal în media publice în Croația, presiunile exercitate de un partid politic asupra consiliului de supraveghere al radiodifuziunii publice în Ucraina.

Subliniind că ”independența este esențială”, comisarul pentru drepturile omului insistă că media publice trebuie să dispună de o ”finanțare stabilă și suficientă” pentru a evita situația de dependență politică.

Pe de altă parte, Nils Muiznieks insistă asupra problemei proliferării informațiilor neobiective sau a dezinformării pur și simplu, amplificată de rețelele de socializare.

”În țările în care radiodifuziunile de serviciu public sunt apreciate de populație și dotate cu resursele necesare, extremismul de dreapta și corupția sunt mai puțin dezvoltate și libertatea presei se află într-o situație mai bună”, observă comisarul Muiznieks.

Consiliul Europei a creat în 2015 o platformă pentru întărirea protecției jurnalismului și a securității jurnaliștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri