Aceasta este programată pentru vineri, 12 mai, pe parcursul a două ore. Dacă va avea loc, traficul aerian va fi dat peste cap.

Controlorii de trafic ameninţă ca intrerup lucrul timp de 2 ore. O grevă anunțată, cum prevede legea. Greviștii sunt nemulțumiți că nu a fost semnat noul contract colectiv de muncă, nu există un buget, conducerea instituției este în continuare una interimară. Liderul sindicaliștilor din Romatsa, Gabriel Tudorache, nu a menționat nicio posibilă revendicare salarială sau privitoare la drepturile sociale ale angajaților. Acestea nu sunt însă excluse.  Ultima dată când controlorii au făcut grevă a fost în septembrie 2015, moment la care traficul aerian a fost dat peste cap. Ei cereau atunci să se poată pensiona la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în Romatsa, pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, a anunţat luni că a fost notificată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) în legătură cu posibila organizare a unei greve de avertisment, vineri, între orele 11.00 şi 13.00.

”Noi purtăm negocieri încă din februarie 2016, fără rezultat. Am tot încercat, dar conflictul a rămas deschis. Vineri, între orele 11.00 şi 13.00, cel mai probabil, vom declanşa o grevă de avertisment”, a spus Gabriel Tudorache.

Conducerea Romatsa a dat asigurări că siguranţa traficului aerian nu va fi afectată.

”Având în vedere situaţia actuală a conflictului de muncă din cadrul Romatsa şi a unei posibile greve de avertisment programate vineri, 12 mai 2017, între orele 11:00-13:00, ţinem să asigurăm opinia publică de faptul că, în ceea ce priveşte siguranţa traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) şi de regulamentele europene şi naţionale”, potrivit conducerii regiei.

Managementul Romatsa a anunţat că va depune eforturi pentru a opri declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.

119 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here