Caută
Close this search box.

Coreea de Sud: Programul rachetelor balistice nord-coreene progresează foarte rapid

 

Programul rachetelor balistice nord-coreene progresează mai rapid decât era aşteptat, a anunţat marţi ministrul Apărării din Coreea de Sud, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a cerut sancţiuni mai aspre pentru regimul de la Phenian, notează site-ul agenţiei Reuters.

„Coreea de Nord a testat cu succes un sistem IRBM (rachete balistice cu rază intermediară de acţiune), de calibru îmbunătăţit comparativ cu rachetele Musudan care au eşuat în mod constant”, a spus Han Min-koo.

Întrebat dacă programul rachetelor balistice nord-coreene progresează mai rapid decât era aşteptat, ministrul sud-coreean al Apărării a răspuns pozitiv.

Ambasadorul SUA pentru Dezarmare, Robert Wood, a precizat marţi că relaţia Chinei cu Coreea de Nord este esenţială, iar Beijingul ar putea să facă mai mult. Totodată, administraţia Donald Trump a avertizat că „era răbdării strategice” în raport cu nord-coreenii s-a încheiat.

„Nu voi vorbi despre diverse opţiuni politice pe care le putem sau nu să le luăm în considerare, însă voi spune următorul lucru: analizăm mai multe măsuri – politice, economice, de securitate – pentru a face faţă acestor provocări din partea Coreei de Nord, acte periculoase în multe situaţii. Vom creşte nivelul de angajament cu China în această chestiune. China este cu adevărat cheia în abordarea problemei din Coreea de Nord. Nouăzeci la sută din comerţul lor este cu China, astfel încât China are mai multe pârghii decât noi şi dorim să le folosească”, a spus Robert Wood.

De cealaltă parte, ambasadorul nord-coreean în China a precizat că ţara sa va continua astfel de teste cu rachete balistice „oricând şi oriunde”.

Într-un comunicat dat publicităţii luni seara, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au susţinut că este de o importanţă vitală ca regimul din Coreea de Nord să demonstreze „un angajament sincer în privinţa denuclearizării, prin acţiuni concrete, şi a subliniat importanţa eforturilor de reducere a tensiunilor”.

„În acest sens, Consiliul de Securitate cere Republicii Populare Democrate Coreeane să renunţe la efectuarea de nou teste nucleare şi balistice”, se mai arată în comunicat, membrii Consiliului avertizând că sunt pregătiţi să impună noi sancţiuni la adresa regimului de la Phenian.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri