Peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă sau alta de cancer, iar alte patru milioane de persoane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat cu această boală, potrivit unui studiu naţional despre impactul pe care îl are această maladie asupra societăţii româneşti. Situaţia actuală este o consecinţă a lipsei politicilor sanitare, avertizează atât oncologii, cât şi reprezentanţii pacienţilor. Rezultatele studiului indică faptul că un român din patru a trăit o experienţă legată de cancer: 5,2% dintre respondenţi afirmă că au fost diagnosticaţi cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vieţii, iar 21,1% au o rudă de gradul I (soţ/ soţie, fiu/fiică, mamă/tată) cu cancer.În ceea ce priveşte percepţia asupra bolii, 45% dintre respondenţi consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces. Legat de situaţia actuală a sistemului medical din România, cei mai mulţi oameni spun că principala problemă este corupţia/ mita (20,7%), tehnologia veche şi lipsa echipamentelor (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8). Indiferent dacă s-au numărat printre cei diagnosticaţi cu cancer sau nu, 65% dintre români consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienţii cu cancer, iar 75% spun că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la bolnavii din România.

Preocupat de situaţia tragică a bolnavilor de cancer din România, euroalesul Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedrurilor parlamentare de care dispune, pe tema crizei medicamentelor oncologice. „Peste 130 de pacienţi decedează zilnic în România, din această cauză. Din numărul total de persoane care suferă de cancer, doar 100.000 beneficiază de un tratament în acest sens. La momentul actual, a fost identificată o nouă criză a medicamentelor oncologice în România. Șapte tipuri de tratamente pentru copii și 16 pentru adulți nu se mai găsesc pe piața farmaceutică. Cauzele care au dus la această situație derivă din problemele aferente exportului paralel. Această practică a exportului paralel a generat o criză a stocurilor de medicamente pentru piața internă. Am solicitat Comisiei să îmi comunice dacă există anumite instrumente de care dispune în vederea sprijinirii continuării tratamentelor pentru persoanele care suferă de cancer“, a declarat Buda.

Răspuns din partea Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, include o serie de recomandări de care România ar trebui să ţină cont pentru a face faţă acestei problematici. „Comisia este pregătită să sprijine statele membre și Agenția Europeană pentru Medicamente să abordeze problema penuriei de medicamente care poate avea consecințe grave asupra sănătății pacienților. Autoritățile naționale au făcut deja pași în acest sens, întâlnindu-se regulat în cadrul rețelei Șefilor Agențiilor Medicamentului. La 27 martie 2017, Comisia a ridicat, de asemenea, problema penuriei în cadrul comitetului său de experți în domeniul farmaceuticelor, iar anumite state membre și-au exprimat interesul de a urma recomandările prevăzute în recentul raport din proprie inițiativă al Parlamentului European privind accesul la medicamente. Comisia nu are alte mijloace pentru a ajuta la tratamentele pacienților în România, deoarece măsurile care reglementează organizarea sistemelor de sănătate și prestarea serviciilor de îngrijire țin de responsabilitatea statelor membre. Statele membre sunt responsabile și pentru a se asigura că titularii de autorizații de comercializare și distribuitorii angro își îndeplinesc obligații de aprovizionare continua a medicamentelor pentru a acoperi nevoile pacienților. Mai mult, un stat membru poate să autorizeze introducerea pe piață a unui medicament dintr-un alt stat membru sau să utilizeze un medicament neautorizat pentru tratarea pacienților. În plus, statele membre pot adopta restricții privind comerțul paralel cu condiția că se asigură conformitatea cu dispozițiile tratatului. Ar trebui remarcat faptul că anumite state membre au luat deja măsuri la nivel național pentru a preveni penuria de medicamente care rezultă din comerțul paralel”, a notat oficialul european în răspunsul său.

54 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 3 =