Mai multe manifestări vor avea loc, marți, în orașe din țară, pentru a sărbători această zi cu triplă semnificație istorică pentru poporul român – Ziua Europei, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Independenței de Stat a României, proclamată în 1877, relatează Agerpres.

Sub egida Consiliului Județean Prahova, în cadrul programului ‘România100’, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova găzduieșe, de la ora 11,00, la sediul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vernisajul expoziției ‘Războiul de Independență (1877-1878) — mărturii și recunoștință’, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIȚIA LUNII.

Manifestarea marchează 140 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României, Mihail Kogălniceanu, Ministrul de Externe de la acea vreme, declarând, la 9 mai 1877, în fața Adunării Deputaților: ‘(…) suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare… suntem o națiune liberă și independentă și 120 de ani de la inaugurarea Monumentului Vânătorilor din Ploiești (30 august 1897), ridicat prin subscripție publică ‘în amintirea vitejilor vânători ai Batalionului II din 1877-1878, morți cu glorie în câmpurile Bulgariei’.

În expoziție publicul va regăsi ordine și medalii, fotografii ale unor personalități militare din epocă, precum și documente care fac referire la realizarea și inaugurarea Monumentului Vânătorilor.

De asemenea, sub egida Programului Național ‘România100’, Muzeul ‘Casa Domnească’ din comuna Brebu — secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova — organizează marți, începând cu ora 12,00, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României, simpozionul ‘În tranșee pentru țară… — Domnitorul Carol I de Hohenzollern (1866-1914)’. La eveniment participă elevi și cadre didactice de la Școala ‘Matei Basarab’ din comuna Brebu.

La inițiativa Instituției Prefectului — Județul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, va avea loc o nouă LECȚIE DE ISTORIE, cu implicarea și participarea elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar, din mediul rural și din mediul urban, din județul Cluj, menită să îmbogățească zestrea de cunoștințe despre istoria poporului român și să dezvolte spiritul național și patriotic al tinerilor.

Cea de-a doua Lecție de istorie va debuta în Piața Avram Iancu (în fața Catedralei Mitropolitane) unde se va desfășura o ceremonie publică (ora 11:00), cu participarea unui număr de 200 elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, aparținând unor școli din 15 localități clujene, însoțiți de cadre didactice. Cu această ocazie, dată fiind sărbătorirea la data de 8 mai a Zilei Mondiale a Crucii Roșii, elevii vor avea oportunitatea să participe la o demonstrație de ‘acordare a primului ajutor de bază’ în corturi special amenajate, în organizarea Societății Naționale de Cruce Roșie din România — Filiala Cluj.

După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful ‘Victoria’ un film istoric românesc. ‘Lecția de istorie’ a zilei de 9 mai cuprinde, de asemenea, vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca și a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.

Instituția Prefectului — Județul Cluj și-a propus desfășurarea pe parcursul anului 2017 a cel puțin patru ‘lecții de istorie’ cu ocazia celebrării unor zile importante pentru țara noastră, când se organizează ceremonii publice oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai — Ziua Independenței de Stat a României, 25 mai — Ziua Eroilor, 25 octombrie — Ziua Armatei României sau 1 Decembrie — Ziua Națională a României. Prima ‘Lecție de istorie’ din acest an a avut loc în luna ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

Instituția Prefectului—Județul Maramureș, Primăria municipiului Baia Mare și Garnizoana Baia Mare organizează ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și Zilei Europei, organizată de la ora 10,00, la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare.

Sunt invitați să participe personalități civile și militare ale județului Maramureș, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, instituțiilor culturale, științifice și religioase, ai asociațiilor, ligilor și fundațiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii, studenții, reprezentanții mass-media, pe toti cetățenii județului Maramureș și ai municipiului Baia Mare.

Ceremonia va începe cu onorul acordat prefectului județului Maramureș, salutarea drapelului de luptă al Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureș, prezentarea oficialităților, intonarea imnului național și oficierea serviciului religios.

Un concert al fanfarei garnizoanei Sibiu va deschide programul ceremoniilor militare organizate în cinstea zilei de 9 Mai, eveniment care se va desfășura în fața Cercului Militar, începând cu ora 9,40. După concert, la ora 10,00 va avea loc ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul ‘Ostașului din toate timpurile’.

Ceremonia va cuprinde următoarele momente: întâmpinarea persoanei oficiale — prefectul județului Sibiu, Lucian Radu — și salutarea drapelului de luptă; intonarea Imnului Național al României; oficierea slujbei religioase de cinstire a memoriei eroilor; alocuțiuni ale oficialităților locale; depuneri de coroane și jerbe de flori; defilarea gărzii de onoare. Pentru ca ceremonia militară să se desfășoare în condiții de siguranță, traficul rutier de pe bulevardul Victoriei va fi deviat pe strada Avocat Măcelaru Ilie, în intervalele orare 08,50 — 09,30 și 09,50 — 10,30, cu excepția autobuzelor Tursib.

Constanța. Militarii din Forțele Navale Române vor participa, marți, la ceremoniile militare și religioase organizate în garnizoanele de marină, cu prilejul sărbătoririi ‘Zilei Independenței de Stat a României’, ‘Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial’ și a ‘Zilei Uniunii Europei’.

Activitățile evocatoare se vor desfășura, începând cu ora 10,00, la Monumentul Eroilor Independenței României din Parcul Casei de Cultură din Constanța, în Piața Republicii din Mangalia, în Cimitirul Eroilor ‘Sfântul Constantin’ din Brăila, la Monumentul Independenței de Stat din municipiul Tulcea și la Monumentul Eroilor din Babadag.

De asemenea, o delegație a Statului Major al Forțelor Navale, condusă de Comandantul Componentei Operaționale Navale și locțiitor al șefului S.M.F.N., contraamiralul de flotilă Dr. Constantin Ciorobea, va fi prezentă la ceremonialul organizat de Ministerul Apărării Naționale pe esplanada Universității Naționale de Apărare ‘Carol I’ din București, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here