Caută
Close this search box.

Daniel Buda, din nou în sprijinul fermierilor: „Domnule Daea, lăsați la o parte birocraţia!“

Astăzi, pe dealul Huta-Certeze din Țara Oașului, a avut loc cel mai mare festival care are la bază vechiul obicei românesc numit popular sâmbra oilor, adică separarea și numărarea oilor și măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre munți. Cu această ocazie, fermierii prezenți la acest eveniment au fost informați cu privire la procedurile de absorbție a fondurilor europene în agricultură printr-un material informativ pe care l-a realizat euroalesul Daniel Buda, în calitate de membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Agricultura reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei și se bucură de o atenție deosebită în toate țările lumii, indiferent de nivelul acestora de dezvoltare economică. Aceasta joacă un rol cheie în utilizarea resurselor naturale și în dezvoltarea economică a zonelor rurale. Pentru România, potențialul agricol imens, din păcate, insuficient valorificat în prezent, reprezintă o șansă de dezvoltare economică ce nu trebuie ratată, mai ales că zonele rurale din România acoperă 87,1 % din teritoriul ţării, cuprinzând 45,1 % din populaţie şi anume 9,7 milioane de locuitori. România trebuie să valorifice mai mult fondurile europene pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Pentru perioada de programare 2014-2020, România are alocate, prin Politica Agricolă Comună, aproximativ 19,43 de miliarde de euro. Din acest fond avem alocaţi doar pentru PNDR o sumă totală de 9,472 miliarde de euro, din care 8,127 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,345 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Cu ajutorul acestor fonduri vor putea fi finanţate investiţii publice ale autorităţilor locale în infrastructura din mediul rural, precum şi investiţiile fermierilor şi ale altor antreprenori, pentru mediul rural. „Eforturile pentru absorbţia corectă şi eficientă a fondurilor europene trebuie să fie depuse, deopotrivă, atât de Ministerul Agriculturii cât şi de fermierii din România şi, evident, de instituţiile europene, astfel încât acestea să ajungă la fermieri ceea ce le va permite, pe de o parte, să îşi dezvolte capacităţile de producţie şi desfacere, iar pe de altă parte să devină competitivi pe piaţa europeană şi nu numai. Doar împreună putem reuşi să avem o agricultură performantă, iar consumatorii să aibă o hrană de calitate la preţuri rezonabile şi bineînţeles accesibile. Subliniez încă o dată că fondurile europene reprezintă şansa dezvoltării agriculturii româneşti, o şansă pe care România nu îşi poate permite să o piardă“, a spus Daniel Buda.

De asemenea, euroalesul a ţinut să-i transmită un mesaj tranşant lui Petre Daea, ministrul agriculturii din Guvernul Grindeanu. „Îi solicit public ministrului agriculturii, domnului Petre Daea, să dispună prelungirea termenului pentru depunerea cererilor unice din 15 mai până în 15 iunie, dat fiind faptul că foarte mulți fermieri, din motive independente de voința lor, se află în imposibilitatea de a depune în timp util aceste cereri. Sistemul birocratic încă extrem de stufos în ceea ce privește obținerea documentelor anterior depunerii cererii dar și vârsta înaintată a unora dintre fermieri, coroborate cu inexistența cadastrului, pune beneficiarii acestor subvenții în situația probabilă de a le pierde. România este deficitară în procesul de absorbție a fondurilor europene și tocmai de aceea, mâna întinsă de Comisia Europeană prin comisarul Phil Hogan și anume prelungire până în data de 15 iunie, fără penalități, a depunerii cererilor unice, nu trebuie ignorată. Domnule ministru, fiți adeptul soluțiilor constructive și lăsați fermierii să își obțină subvențiile, chiar și aceia care au copii în străinătate şi au nevoie de ajutor!“, a concluzionat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri