Caută
Close this search box.

De ce nu au gust produsele occidentale: ”Roșiile nu mai cresc în pământ, se cultivă în vată minerală”

România produce unele din cele mai gustoase roşii din Europa. Asta pentru că roşiile occidentale se cultivă, în general, pe pat de vată, nu în pământ, ca la noi. Cu toate acestea, în pieţele autohtone se cumpără produse româneşti sub 10% din totalul legumelor.

Mircea Croitoru, unul din cei mai cunoscuți legumicultori din Matca, al treilea bazin legumicol al României: ”Anul acesta am cumpărat o parte din semințele de roșii de la Stațiunea de Cercetare din Buzău – și semințe occidentale care mi-au dat rezultate, altă parte. Au legumele occidentale gust? Depinde. Luna trecută a avut loc o dezbatere în Spania pe problema gustului roșiilor – care în Occident a dispărut aproape total. Asta pentru că ei le cultivă deja industrial, pe pat de vată mineralizată. Plantele acelea nici nu ating pământul! Cum să aibă gust?! La acest capitol am putea să le dăm lecții pentru că suntem pe primul loc în Europa”, a spus legumicultorul.

Piața semințelor rulează 20 de milioane de euro pe an. Cine îi ia?

Piața seminețelor de legume din România ruleză anual între 15 și 20 de milioane de euro! În bătălia pentru acești bani producătorii de soiuri românești iau foarte puțin. De ce? ”Cercetarea românească în acestă direcție a primit foarte puțini bani. Soiurile românești sunt foarte bune, dar nu mai rezistă la modificările climatice actuale. Direfențele de temperatură din ce în ce mai mari dintre zi și noapte,sau o zi la alta, le îmbolnăvesc. Spre deosebire de ele, soiurile occidentale, cele olandeze, de exemplu, sunt foarte rezistente. Faptul că noi le cultivăm în pământ, nu în cultură hidroforică artificială, pentru industrializare, le dă gustul de roșie binecunoscut, indiferent de soi – și aici România are un potential de export extraordianar. Iar dacă vrem să câștigăm războiul seminețelor, trebuie să investim în cercetare. În România se pare că cineva pune mereu bețe în roate cercetării cu bună știință”, a mai spus Mircea Croitoru.

Roșiile românești nu au căutare la export

Deocamdată, exportul românesc de legume este firav. Din totalul de legume consummate în ţara noastră, doar 5%, până la 10%, reprezintă producţie proprie, iar un procent de 1% merge la export, în special în Polonia. Legumicultorii români spun că pierd foarte mult şi din cauza concurenţei neloaiale care li se face în piaţă prin acele produse fără documente, adică nefiscalizate, care apar pe tarabe ca şi când ar fi ale fermierilor români.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri