Caută
Close this search box.

Dorina Lazăr, directorul Odeon, somată de Primăria Capitalei să elibereze un depozit în 30 de zile, pentru Opera Comică

Dorina Lazăr

 

Actrița Dorina Lazăr, director al Teatrului Odeon, a anunțat vineri că instituția a fost înștiințată de Primăria Capitalei că în termen de 30 de zile trebuie să elibereze spațiile pe care le deține în Calea Giulești nr. 16, în fostul spațiu al Teatrului Giulești, în favoarea Operei Comice pentru Copii.

„Acum o săptămână am descoperit că în ultima ședință a Consiliului General s-a hotărât că Opera Comică va prelua magaziile și atelierele și că eu, în decurs de 30 de zile de la primirea deciziei, va trebui să mut de acolo tot patrimoniul, toate magaziile cu cherestea, cu fier, scule, instalații de tâmplărie”, a spus directorul Teatrului Odeon, într-o conferință de presă.

Potrivit Agerpres, Dorina Lazăr a precizat că spațiul din Calea Giulești este, în prezent, împărțit cu Opera Comică pentru Copii, partea din față, de la intrare până în spatele scenei aparținând OCC, iar restul spațiului, până la linia ferată, fiind în folosința Teatrului Odeon pentru depozitare și pentru ateliere de sudură, de tâmplărie, de tapițerie, croitorie.

Directoarea Teatrului Odeon a spus că mutarea tuturor lucrurilor aflate în Calea Giulești nu se poate efectua în decursul celor 30 de zile decise de CGMB deoarece instituția pe care o conduce nu are spații nici pentru depozitare și nici pentru ateliere.

„Soluția pe care o văd este ca Opera Comică pentru Copii, care beneficiază de o suprafață în jur de 12.000 de metri pătrați, cu multă bunăvoință și aplicație să găsească o soluție să își amenajeze niște spații de producție și cu mașini ultraperformante, dacă tot este să o ia de la capăt. Aceasta ar fi una. Altă soluție ar fi ca primăria să mă ajute, să găsească un spațiu aparținător primăriei și să mutăm într-un an de zile, cât durează, sau să păstreze pentru doamna Felicia (Filip, directorul OCC — n.r.) spațiile cu dotările necesare și să ne cumpere nouă, Teatrului Odeon, alte scule”, a arătat Dorina Lazăr.

Întrebată dacă activitatea Teatrului Odeon nu s-ar putea reduce la o singură sală, Majestic, și cealaltă sală să poată fi folosită pentru restul activităților, ea a spus că acest lucru nu poate fi realizat, deoarece clădirea din Calea Victoriei este una de patrimoniu și spațiile din interior nu pot fi modificate.

„E o sală de spectacole ultraperformantă (Sala Studio — n.r.), pe care noi am amenajat-o acum șapte ani și am pus-o în folosință. Ea a stat goală și hrubă 50 de ani, din 1948, de la naționalizare. Era teatrul doamnei Dina Cocea acolo. (…) Acolo s-au băgat bani, plus că e o încăpere, nu poți să o împarți. E un subsol. Clădirea aceasta este monument istoric, nu ai voie să intervii asupra lui”, a explicat Dorina Lazăr.

Ea a precizat că a trimis un punct de vedere și la Primăria Capitalei, în care a precizat că, dacă decizia de eliberare a spațiilor din Calea Giulești va fi pusă în aplicare, activitatea Teatrului Odeon va fi paralizată.

„Din momentul în care imobilul va fi preluat în administrare de o altă instituție, activitatea desfășurată de Teatrul Odeon va fi aproape paralizată, întrucât teatrul nu poate funcționa fără ateliere”, a afirmat Dorina Lazăr în punctul de vedere transmis PMB.

Ea a precizat că în spațiile din Calea Giulești lucrează 20 de persoane, angajați ai teatrului, iar acestea „sunt esențiale pentru realizarea spectacolelor ce sunt prezentate pe cele două scene (Majestic și Studio) ale teatrului”.

Dorina Lazăr a menționat că în hotărârea CGMB este specificat că spațiul trebuie eliberat în termen de 30 de zile de la primirea deciziei, lucru care este imposibil de realizat. „În Hotărâre nu se prevede nicio alternativă pentru ‘relocarea’ atelierelor Teatrului Odeon, acțiune ce presupune timp (în niciun caz nu se poate realiza în 30 de zile, în cursul stagiunii, cu spectacole în producție) și resurse financiare importante. Ar fi trebuit prevăzut în hotărâre spațiul ce va fi pus la dispoziția teatrului și modalitățile în care se vor asigura resursele financiare pentru această operațiune”, se mai arată în punctul de vedere al Teatrului Odeon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri