Caută
Close this search box.

Franța. Macron spune că a fost victima unui atac informatic „masiv”

Este scandal în Franța cu numai o zi înainte de turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Emmanuel Macron, candidatul de centru, acuză că a fost ținta unui atac informatic de amploare.

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a denunțat vineri seară o „acțiune de piratare masivă și coordonată”. Este vorba despre difuzarea pe rețele sociale a unor „informații „interne” de campanie, cum ar fi mesaje electronice sau documente contabile.

„Fișierele care circulă au fost obținute în urmă cu câteva săptămâni prin piratarea e-mailurilor personale și de serviciu ale mai multor responsabili ai mișcării”, a precizat En Marche!, mișcarea lui Macron, într-un comunicat. Sursa citată precizează că toate aceste documente sunt „legale”.

Astfel, mii de email-uri ale staffului de campanie al lui Emmanuel Macron au fost publicate pe internet, în încercarea de a-l discredita pe acesta – susţin cei din echipa sa. Hackerii ar fi avut un plan bine pus la punct. Alături de documente veridice, care conţin informaţii contabile şi comunicate interne, piraţii informatici au publicat pe internet şi falsuri, pentru a crea confuzie.

Pentru moment, nu se ştie cine a fost la originea atacului cibernetic, dar luna trecută, experţi în securitatea online au spus că hackerii ruşi vizează campania electorală a lui Emmanuel Macron.

Scandalul amintește de controversa similară iscată în Statele Unite la alegerile prezidențiale de anul trecut, în care Rusia este suspectată că a interferat puternic în campania electorală prin intermediul unor hackeri.

Coincidenţă sau nu, cu doar trei ore înainte de aceste dezvăluiri, candidatul de centru a spus într-un interviu că reţelele sociale i-au făcut mult rău.

„De la început, extremiştii de stânga şi cei de dreapta au decis că sunt inamicul lor. Aşa că reţelele sociale mi-au făcut mult rău. Şi în spatele acestui lucru există o contaminare, v-o spun sincer, există publicaţii, pe care unii dintre dumneavoastră le ştiu prea bine, care continuă să titreze: Emmanuel Macron, fost bancher. Nu cunosc niciun responsabil politic, candidat la alegerile prezidenţiale, care a fost ministru doi ani şi funcţionar mai mulţi ani, numit încă după profesia sa”, a arătat Macron.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri