Caută
Close this search box.

Germania construieşte discret o armată europeană alături de România şi Cehia

armata comuna europeana

Ideea unei armate europene este atât o fantezie, cât şi o sperietoare pentru ţările UE.

În acest sens, fiecare federalist susţine că o forţă comună de apărare este necesară pentru a ridica poziţia în lume a Europei, dar britanicii şi-au exprimat oroarea cu privire la o potenţială alianţă militară care este rivală NATO.

Totuşi, germanii, românii şi cehii au făcut un pas radical în direcţia realizării unei armate europene, evitând în acelaşi timp orice tărăboi politic prin anunţarea integrării forţelor armate.

Armata română nu se va alătura în totalitate Bundeswehrului, iar acelaşi lucru este valabil şi pentru forţele armate din Cehia.

România şi Cehia vor integra în schimb, în următoarele luni, o brigadă în armata Germaniei.

Brigada Mecanizată 81 ”General Grigore Bălan”, care este dislocată în garnizoana Bistriţa, se va alătura în următoarele luni Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr.

Iar Brigada 4 de Desfăşurare Rapidă a Cehiei, care a participat la operaţiunile militare din Afganistan şi Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei.

”Guvernul german demonstrează că este deschis să acţioneze în direcţia integrării militare europene – chiar dacă alţii de pe continent nu sunt”, a declarat profesorul de politică internaţională Carlo Masala de la Universitatea Bundeswehr, potrivit news.ro.

Există puţin sprijin printre ţările europene cu privire la forma pe care ar putea să o aibă o asemenea armată şi ce capacităţi vor ceva armatele naţionale pentru a susţine apărarea Europei.

Prin urmare, progresul ar putea să fie unul extrem de lent, dar asta nu înseamnă că nu sunt luaţi paşi importanţi pentru crearea unei forţe comune a UE.

Germania doreşte să construiască ceva ambiţios – adică o reţea de mini-armate europene conduse de către Bundeswehr.

”Germanii au realizat că trebuie să umple găurile care există în forţele tereste ale Bundeswehrului… tocmai pentru a obţine influenţă politică şi militară în NATO”, a declarat Justyna Gotkowska, analist de securitate nord-europeană.

”Este o încercare de a preveni o prăbuşire completă a securităţii comune europene”, a declarat Carlo Masala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri