Caută
Close this search box.

Grătarele sunt interzise în Parcul Tineretului, chiar și de 1 Mai, la fel și apa de la cișmea care… s-a evaporat

 

Zeci de oameni s-au trezit cu noaptea în cap, de 1 Mai muncitoresc – zi liberă, cu soare și voie bună -, și s-au dus în parcul Tineretului, acolo unde se putea face un grătar civilizat, cu locuri special amenajate și apă în cișmele.

Surpriză! În parcul Tineretului, ca și în IOR, s-a interzis acest tip de distracție. De ce, nu înțelege nimeni. În sectorul 3 s-a luat decizia pentru că ”lumea” reclama ”poluarea” cu fumul de grătare.

Lumea aștepta civilizat să-i vină rândul la grătar

În octombrie, anul trecut, au fost interzise și în sectorul 4, în zona parcurilor și terenurilor de joacă, iar cei care încalcă regula vor plăti amenzi care pot ajunge până la 1.500 de lei.

Așa arăta aceeași alee, cu grătarele amenajate de primăria locală

Doar că ceva aici este anacronic, ca să nu spunem că pute. Adică, atunci când o primărie își pune în cap să facă un festival, un târg, o… ceva organizat, fumul de mici și de carne prăjită pe grătar nu mai deranjează. Așa se întâmplă și la Târgul traditional din parcul ”Alexandru Ioan Cuza”, din sectorul 3, Festivalul Micul cel Mare din sectorul 2 etc.

De pildă, de patru zile, în Parcul Izvor se desfășoară YakashaFestival, unde s-a făcut un țarc pentru public, deși intrarea este gratuită. Publicul e controlat la sânge să nu cumva să aducă vreun strop de apă, pentru că trebuie protejat, nu-i așa, comerciantul care-și vinde berea și sucurile în festival. De pe la prânz și până în miez de noapte miroase a grătare, plăcinte și clătite, fără să se sinchisească nimeni. Iarba și arborii sunt distruși, dar ce mai contează, festival să fie!

Și dacă vă imaginați că la Izvor este ceva mai civilizat decât dacă ar fi fost niște oameni care-și fac singuri grătarul, vă înșelați: bețivani sunt cu duiumul, unii nu mai ajung la toaletele montate lateral, apă curentă nu există, iarba s-a transformat în noroi, coșuri de gunoi insuficiente și doar la intrare…

Spațiul de servit mici, la Festivalul Yakasha din Parcul Izvor (foto Vice)

Chiar și Primăria Capitalei a dat undă verde pentru târguri și mirosuri în orice loc al orașului, cu condiția să fie mare să vină cât mai mulți. Grătarele sfârâie și nimeni nu e deranjat, dimpotrivă!

Numai anumiți primari nu sunt de acord, deși, de pildă, actualul primar de la sectorul 4 a promis inclusiv în campania electorală că va avea grijă să se revină la vechea ordine.

Acuma, nu putem noi, oamenii de rând, decide care soluție e mai bună: să fie mici, ori să nu fie mici în aer liber. Dar, măcar, aceste multe primării ale unicei Capitale ar trebui să se hotărască și să ia decizii echitabile pentru toți cetățenii, nu numai pentru comercianții din București.

”Nu mai avem unde ieși în orașul ăsta! O luăm razna, ne îmbolnăvim în cenușiu blocurilor. Trebuie să ieșim undeva, unde te poți deconecta așa cum îți place ție nu cum te dirijează alții. Nu suntem vandali! Altfel, parcă văd că încep și aici incendieri de autobuze sau mai știu eu ce, ca în Brazilia, Venezuela… ”, a declarat pentru Magna News, indignat, un cetățean.

Cum a dispărut fumul de grătare din Tineretului

O hotărâre a Consiliului Local al Primăriei Sectorului 4 a interzis existenţa coşurilor de fum, adică a grătarelor, din zona parcurilor şi terenurilor de joacă din sectorul 4. De asemenea, pe o rază de 100 de metri în jurul parcurilor nu mai are voie nimeni să vândă băuturi alcoolice.

Ce înseamnă acest lucru? În primul rând nu se mai poate face picnic în parcuri. Adică weekend-urile petrecute la grătar în Parcul Tineretului s-au terminat – chiar dacă acele celebre grătare au fost amplasate acolo chiar de către Primărie. Desigur, nici agenţii economici nu  mai au voie să încingă grătarele în parcuri pentru a vinde fleici şi mici! De asemenea, se explictează că se interzice consumul de seminţe în parc precum şi aruncarea gunoaielor de orice fel. Aceeaşi hotărâre stipulează că trebuie să se termine şi cu berica la iarbă verde în parcurile sectorului 4.

Încălcarea interdicţiei de a face grătarul în parc sau în apropierea acestuia precum şi consumul de seminţe se amendează cu sume între 500 şi 1.500 de lei.

În ceea ce priveşte alcoolul, vânzarea acestuia în zonele interzise se va sancţiona mai blând, cu sume între 100 şi 500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri