Bitdefender a explicat că atacul cibernetic asupra 99 de țări din toată lumea a folosit o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Această vulnerabilitate îi permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un calculator vulnerabil, care mai apoi infectează sistemul cu ransomware.

Atenție, fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mailuri infectate. Bitdefender publică și o hartă în timp real care arată desfășurarea atacurilor.

Harta poate fi consultată AICI

Bitdefender atrage atenția că, pentru a reduce riscul infectării cu ransomware și pierderii datelor, utilizatorii trebuie să își actualizeze sistemul de operare și soluția de securitate cât mai rapid.

De asemenea, utilizatorii trebuie să se asigure că soluția de securitate pe care o folosesc poate bloca mecanismul de livrare a amenințării WannaCryptor și a versiunilor sale, potrivit digi24.ro. Clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în față amenințării WannaCryptor.

Recomandările Bitdefender pentru evitarea infectării cu ransomware a companiilor

Faceţi o evidenţă clară a tuturor datelor deţinute şi a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existenţă nu ştiaţi.

Faceţi recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informaţiilor de pe dispozitivele angajaţilor, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări.

Asiguraţi-vă că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate şi într-o infrastructură fără conexiune la internet şi permanent monitorizată.

Segmentaţi reţeaua. Atât pentru a optimiza traficul de reţea, cât şi accesul la date, segmentarea reţelei poate îngreuna muncă unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu ţineţi toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.

Angajaţii trebuie informaţi în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică. Insistaţi pe recomandarea de a nu accesa în nici un caz linkuri sau fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.

Puneţi la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunţe rapid angajaţii când un virus ajunge în reţeaua companiei.
Înainte că un atac să aibă loc, stabiliţi împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiţi recompensa cerută de către atacatori sau dacă vă asumaţi pierderea datelor şi iniţiaţi o investigaţie. De regulă, atacatorii solicită recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a reda utilizatorilor la accesul la datele criptate.

Faceţi o analiză a ameninţărilor informatice cu furnizorii pentru a afla ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicaţie cumpărate de companie.

Instruiţi echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistenţă pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here