Caută
Close this search box.

Horia Colibăşanu s-a întors de pe Everest: La 7.700 de metri mi s-a furat cortul

Horia Colibăşanu, care a reuşit să cucerească vârful Everest, din Himalaya, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi, în premieră naţională, s-a întors, marţi, în România, afirmând că expediţia a fost una dintre cele mai grele, iar când a ajuns la 7.700 metri altitudine era pe punctul de a renunţa.

Marţi, Horia Colibăşanu a ajuns în România şi a participat la o conferinţă de presă organizată la sediul Primăriei Timişoara. Colibăşanu a declarat că expediţia s-a desfăşurat “ca la carte” doar parţial. Asta pentru că i s-a furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri şi era la un pas să renunţe.

“Acum şapte zile eram pe Everest, patru zile a durat doar coborârea de pe munte. A fost o expediţie care parţial s-a derulat ca la carte. Mi-a fost furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri, probabil de către şerpaşi, a trebuit destul de mult să improvizez şi mi-a fost destul de greu. A fost destul de periculos. În principiu, ar fi trebuit să mă întorc când am văzut că nu mai am cortul. A trebuit să mă descurc, să mă împrietenesc cu nişte şerpaşi, să dormim împreună într-un cort.

Am dormit în cort cu încă trei şerpaşi, am stat într-un colţ, nu am reuşit să mă hidratez, să mă alimentez bine. A fost periculos, poate a doua oară nu aş mai face acest lucru. Problemele cu alimentaţia şi cu hidratarea duc la oboseală extremă după ce ai atins vârful”, a povestit Horia Colibăşanu.

Alpinistul timişorean a adăugat că i-a fost mai greu să coboare de pe vârful Everest, fiind şi foarte obosit.

“Pe Everest nu e aşa de greu să urci, cât să cobori. Coborârea a fost foarte grea, am reuşit să supravieţuiesc, au fost câteva momente la limită. La coborâre de pe vârf, în prima tabără am adormit, nu am mai reuşit să sun nici măcar acasă, am fost foarte obosit”, a explicat Horia Colibăşanu, citat de Mediafax.

“A fost una dintre cele mai grele expediţii, a fost destul de solicitantă, şi coborârea a fost la limită. În vârful Everest este destul de frig şi destul de sus, mi-am dat seama că e o înălţime ameţitoare, eşti la aproape 9.000 de metri, e bine când ajungi. Am stat în vârf 20 minute, am făcut înregistrări audio şi video şi am făcut poze cu sponsorii şi steagul României. La întoarcere, vedeam tabăra aflată la o distanţă de 1.000 de metri şi aveam impresia că nu înaintez, nu ajung la tabără. Erau momente cu porţiuni tehnice şi trebuia să fiu foarte concentrat.

Coborârea a fost foarte grea. Mă concentram să fac 20 de paşi, mă puneam să mă odihnesc şi adormeam câteva momente. Tot timpul mă uitam la ceas, să nu mă prindă noaptea, pentru că sunt şanse destul de mari să degeri. Am simţit o oboseală extremă, în puţine expediţii am simţit-o”, a povestit Horia Colibăşanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri