Caută
Close this search box.

Începând de joi, artiști din 17 țări se întâlnesc la Sibiu Jazz Festival

 

Un număr de 120 de artiști din 17 țări vor urca pe scena celei de-a 47-a ediții a Sibiu Jazz Festival, eveniment care va debuta joi în Piața Mică din Sibiu și la care intrarea este liberă, au anunțat organizatorii manifestării.

În primele două zile ale festivalului, care se va încheia duminică, 21 mai, muzicienii români vor cânta în deschiderea concertelor artiștilor internaționali, în cadrul proiectului pilot „Romanian Jazz Meeting”.

În prima zi de festival, publicul va putea asculta melodiile celui mai performant sextet român — Jazzapella, al cărui lider este binecunoscutul Zoltan Andras. Seara continuă cu ritmuri de tango nuevo cu influențe de jazz, exprimate într-o manieră interpretativă unică de către Accord Vibes, pentru ca mai apoi, tânăra Irina Popa să-și pună în valoare calitățile scenice native într-un spectacol plin de improvizație. Hipnotic și abstract, ultimul concert al serii îi revine polonezului Grzegorz Karnas, considerat unul dintre cei mai buni vocaliști de jazz ai momentului.

Vineri, vor urca pe scenă DJazz & Happy Sins. Aceștia au pregătit un spectacol plin de culoare, sub îndrumarea celebrului pianist român, Marius Vernescu. Prima seară de weekend continuă cu Peter Săroși & Azara, care îmbină într-un mod original jazzul cu funk, soul și blues, într-un spectacol complet. Urmează luxemburghezii de la Jeff Herr Corporation care vor interpreta într-o manieră unică și energică atât piese noi, cât și cover-uri după melodii celebre, pentru ca apoi, să preia scena exotică Yilian Canizares, venită din Cuba special pentru Sibiu Jazz Festival.

Italianul Mauro Sigura va deschide, sâmbătă, cea de-a treia seară de concerte în Piața Mică, alături de quartetul său. Împreună vor oferi un spectacol de jazz contemporan îmbinat armonios cu acorduri mediteraneene. Atmosferă va fi întreținută apoi de spaniolii De La Purissima. Cunoscută pentru spectacolele pline de inovație și nonconformism, trupa va interacționa cu publicul într-un spectacol de jazz cu influențe tradiționale iberice. Seara de sâmbătă se încheie în acordurile SOULBLAZz ale celebrei Natalia M. King.

„De ce SOULBLAZz? Pentru ca frumoasa cântăreața pariziană de origine americană realizează un mix perfect de soul, blues și jazz, care îi pune în valoare calitățile vocale”, precizează organizatorii.

Ultima zi a festivalului va aduce în prim plan, duminică, două trupe din ținuturi îndepărtate. Seara se vor auzi primele acorduri ale coreenilor de la Black String, un trio care face cunoscute în întreaga lume instrumentele muzicale orientale. Și pentru că muzica nu cunoaște granițe, în ultima seară de festival vor urca pe scenă sirienii de la Mozayek Band.

Pe lângă concertele în aer liber, pe toată perioada festivalului, se vor putea vizita expozițiile din cadrul proiectului Focus Jazz. Turnul Sfatului va găzdui expoziția de fotografii „Jazz Body Sounds”, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu expoziția de sculpturi realizate de Eugen Petri — „Jazz — Suflet și Formă”, precum și expoziția de afișe de jazz realizate de Ștefan Orth. Piața Mică va găzdui sesiunile ‘Jam Session în Bucătărie’, iar la Teatrul Gong vor avea loc atelierele creative pentru copii „Jazz for Kids”.

Concertele artiștilor români vor fi transmise live pe www.sibiujazz.ro, pe rețelele de socializare și pe www.livestreaming.com.

Sibiu Jazz Festival este singurul eveniment de profil din România care se mândrește cu o istorie de aproape jumătate de secol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri