Caută
Close this search box.

Libia: Un grup înarmat a cucerit o închisoare unde sunt foști demnitari ai regimului Gaddafi

 

Un grup înarmat a preluat vineri controlul unei închisori din sudul capitalei Tripoli unde erau deținuți principalii demnitari ai fostului regim Muammar Gaddafi a căror soartă era necunoscută în cursul serii, a făcut cunoscut o sursă judiciară, scrie AFP.

Peste 30 de importante personalități ale fostului regim erau deținute în această închisoare, printre care ultimul prim-ministru al lui Gaddafi, Baghdadi Mahmudi, și fostul șef al serviciilor de informații, Abdullah Senussi, amândoi condamnați la moarte în 2015.

Gărzile închisorii au fost constrânse să se retragă după un atac efectuat de Katiba Thowar Tripoli, un grup înarmat fidel guvernului de uniune națională (GNA), a informat o sursă judiciară sub acoperirea anonimatului, precizând că s-au înregistrat doi morți în rândul gărzilor, relatează Agerpres.

Deocamdată, nu s-a putut stabili dacă acest grup a păstrat prizonierii în închisoare ori i-a transferat în alt loc și nici dacă au fost victime printre deținuți în timpul atacului.

Închisoarea Al-Hadhba era până în prezent sub controlul unei grupări islamiste conduse de Khalid Sharif, fost viceministru al apărării în fostul guvern instalat de coaliția Fajr Libya care a cucerit Tripoli în 2014.

Khalid Sharif a confirmat la postul Libya al-Ahrar că gărzile închisorii s-au „retras”, înregistrându-se răniți în rândul acestora.

Mai devreme, el lansase un apel autorităților să intervină pentru a proteja închisoarea și deținuții și a acuzat Katiba Thowar Tripoli că a efectuat asaltul.

În același timp, vineri, capitala Libiei au fost scena unor lupte violente între forțele fidele GNA susținut de comunitatea internațională și grupări rivale din mai multe cartiere ale orașului.

Cel puțin 28 de persoane și-au pierdut viața și peste 100 au fost rănite în aceste violențe, potrivit Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri