Caută
Close this search box.

Medicina translațională: cercetare de top pe cancere la Institutul Fundeni

În cadrul Institutul Clinic Fundeni a fost înfiinţat un Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională (CEMT) printr-un proiect cu finanţare europeană, centru inaugurat în primăvara anului trecut.

”În acest centru se fac cercetări în special asupra cancerelor digestive dat fiind faptul că în anul 2003 în Institut a fost înfiinţată o bancă de tumori. În cadrul centrului funcţionează laboratoare de genomică, de proteomică, de culture celulare etc. Cercetările sunt făcute în echipe mixte, cu cercetători din Statele Unite, Singapore, Norvegia, Germania etc.
Unele dintre rezultate au fost publicate deja în reviste prestigioase. Rezultatele se referă la substratul genomic al cancerului de pancreas şi a două tipuri de cancer hepatic: hepatocarcinomul şi colangiocarcinomul. Înţelegerea procesului de carcinogeneză (a modului în care apar aceste cancere) pe baza datelor genomice va conduce la o mai bună înţelegere a acestor maladii care, deocamdată, sunt, în cea mai mare parte, incurabile. Din acest an a început un nou proiect condus de prof. Sarah Ferber de la Spitalul Tel Hashomer din Tel Aviv care îşi propune utilizarea de celule hepatice trans diferenţiate pentru producerea de insulină, necesară, după cum se ştie, în tratamentul pacienţilor diabetici.
De asemenea, o echipă condusă de prof. Boris Rubinsky, de la Universitatea Stanford, intreprinde cercetări privind efectele electroporatieii reversibile asupra ţesuturilor (aşa-numitul nana-knife, decinano-bisturiu, o metodă prin care tumorile vor fi distruse cu mai puţine efecte secundare decâ metodele folosite în prezent), ne-a declarat profesor doctor Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
Medicina translaţională este un concept relativ recent în România. ”Medicina translaţională este un concept relativ recent care poate fi cel mai bine definit prin expresia “from bed to bench and from bench to bed”  care înseamnă “de la bolnav în laboratorul de cercetare şi din laborator înapoi la bolnav”. Produse prelevate de la pacienţi, sânge, urină, diverse ţesuturi şi mai ales tumori, sânt analizate în laboratorul de cercetare, iar rezultatele cercetarii vor fi testate, ulterior, pe aceiaşi bolnavi sau pe alţii asemănători”, a precizat profesorul Irinel Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri