Caută
Close this search box.

Miercuri începe Festivalul de film de la Cannes, ediția cu numărul 70

 

În intervalul 17-28 mai 2017, are loc Festivalul de film de la Cannes, ajuns la ediția cu numărul 70. Președintele juriului este regizorul și scenaristul spaniol Pedro Almondovar, actrița italiană Monica Belluci fiind gazda ceremoniilor de deschidere și închidere. Ediția actuală a prestigiosului festival este deschisă de pelicula ”Les Fantômes d’Ismaël”, regizată de francezul Arnaud Desplechin.

Un număr de 18 lungmetraje participă la cursa pentru Palme d’or din cadrul Festivalului de film de la Cannes 2017. Alte 49 de lungmetraje din 29 de țări au fost reținute în selecția oficială, din cele 1.930 propuse, printre care filme prezentate în afara competiției, în „vizionări de la miezul nopții” sau în „vizionări speciale”. Din acest total, 18 lungmetraje figurează în competiție și 16 în secțiunea mai specializată „Un certain regard”.

Cineastul român Cristian Mungiu va prezida Cinefondation și juriul pentru scurtmetraje, potrivit http://www.festival-cannes.com/.

Premiul Palme d’Or este distincția supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franța. El răsplătește, anual, cel mai bun film aflat în competiția oficială, fiindu-i oferit regizorului acestuia.

Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în orașul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind, de-a lungul timpului, câteva modificări minore. A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ”Palme d’Or” a evidențiat filmul ”Marty”, regizat de Delbert Mann.

În 2017, pentru prima dată, Palme d’Or va fi încrustat cu 167 de diamante, de 0,694 carate, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a festivalului.

Din 1964 până în 1974, s-a revenit la formula de Mare Premiu al Festivalului Internațional de Film, din motive administrative. Totuși, în 1975 a fost reintrodus trofeul în formă de frunză de palmier, rămânând, până în prezent, distincția cea mai importantă a Festivalului de la Cannes.

În 1975, Premiul Palme d’Or i-a revenit regizorului algerian Mohammed Lakhdar-Hamina pentru pelicula ”Chronique des annees de braise”. La ediția imediat următoare, câștigătorul prestigioasei distincții a fost americanul Martin Scorsese pentru filmul ”Taxi Driver”.

În anul 2007, Palme d’Or i-a revenit regizorului român Cristian Mungiu pentru ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

În 2014, a fost răsplătit cu Palme d’Or filmul ”Winter Sleep”, regizat de turcul Nuri Bilge Ceylan, pentru ca la ediția din 2015, câștigător să fie desemnat ”Dheepan”, regizat de francezul Jacques Audiard.

În 2016, Festivalul de Film de la Cannes a avut loc în intervalul 11-22 mai. România a fost prezentă cu cinci producții cinematografice. ”Sierranevada”, regia Cristi Puiu, și ”Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, au fost selecționate în competiția oficială, iar pelicula ”Câini” a regizorului Bogdan Mirică a fost selectată în secțiunea ”Un Certain Regard”. Pelicula ”4:15 P.M. Sfârșitul Lumii”, în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Sarga, a fost selectată în competiția de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, a concurat în secțiunea Cinéfondation.

Premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes a fost acordat, ex-aequo, românului Cristian Mungiu pentru filmul „Bacalaureat” și francezului Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”.

Premiul Palme d’Or a răsplătit filmul „I, Daniel Blake” al regizorului britanic Ken Loach, iar Marele Premiu a evidențiat pelicula „Juste la fin du monde”, semnată de canadianul Xavier Dolan.

Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe odată cu inițiativa lui Jean Zay, fost ministru al Educației și Artelor, care, conform site-ului www.festival-cannes.fr, a dorit să pună în Franța, bazele unui eveniment cultural capabil să rivalizeze cu Festivalul de Film de la Veneția. Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediție a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfășurat în 1939, sub președinția lui Louis Lumiere.

Totuși, din cauza circumstanțelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc la 20 septembrie 1946, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. A fost inițiat de scriitorul Philippe Erlanger și l-a avut președinte pe Robert Fabre-Lebre. Au fost prezentate 63 de filme de scurtmetraj și 44 de filme de lungmetraj. De atunci, a fost ținut anual în fiecare septembrie, cu excepția anilor 1948 și 1950, apoi, începând cu 1952, în fiecare lună mai.

Festivalul de Film de la Cannes își câștigă notorietatea în anii ’50, datorită prezenței a numeroase staruri și personalități internaționale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.

Din 1983, festivalul este găzduit de noul Palat al Festivalurilor și Congreselor, realizat de arhitecții Bennett și Druet. Acesta ocupă o suprafață de 25.000 de metri pătrați, fiind considerabil mărit față de versiunea sa anterioară, construită în 1949.

Pe lângă Palme d’Or, în cadrul Festivalului de la Cannes au fost decernate, de-a lungul timpului, Marele Premiu al juriului, Premiul Special al juriului, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare feminină, Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine Camera d’Or, Premiul pentru scenariu, Marele Premiu pentru tehnică, Palme d’Or pentru scurtmetraj, Premiul juriului pentru scurtmetraj etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri