Caută
Close this search box.

Nadia Comăneci sculptată de Marian Sava

Din imensul ciclu de relatări intitulat sugestiv ”Viaţa bate filmul”, astăzi vă prezentăm opera surprinzătoare a marelui sculptor român Marian Sava, stabilit de mai mulţi ani în Belgia.

Şi cum marile spirite se întâlnesc mereu, vreau să pun în lumină faptul că gimnasta Nadia Comăneci are o sculptură intitulată ”Zeiţa de la Montreal” realizată de el. Cei doi s-au întâlnit în luna septembrie 2013, la standul Institutului Cultural Român Bruxelles deschis la Anvers, cu ocazia Campionatelor mondiale de gimnastica artistică.

Desigur, acesta este doar un episod din tumultoasa viaţă artistică a sculptorului român, cu care am dorit numai să vă atrag atenţia. Opera sa este evident mult mai mare, cu numeroase teme realizate, în special, în marmură albă, marmură neagră şi bronz.

Marian Sava, născut la Galaţi, în anul 1950, a studiat sculptura la Academia de Arte din Bruxelles, oraş unde este stabilit de mai multe decenii.

Sculpturile sale au fost achiziţionate de instituţii pubice şi muzee aflate pe teritoriul Belgiei, dar se regăsesc şi în colecţii private din Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Olanda, România şi Turcia.

A început drumul pasiunii printre sculpturi de la vârsta de numai patru ani, iar acum merge liniştit tot printre plăsmuirile sala întrupate în materiale foarte rezistente, ce vor înfrunta, cu succes viitorimea, dincolo de timpul generaţiilor noastre.

”Arta foloseşte doar sufletului. E ceva spiritual. Este pasiunea teribilă, încep să lucrez în clipa asta şi peste 10-12 ore, tot acolo mă  găsiţi”, povesteşte Marian Savu.
Din bogatul său palmares amintesc numeroasele premii la expoziţii internaţionale din Marea Britanie, Italia, Franţa. Arta sa aparte a fost cizelată cu migală în tabere de sculptură din Grecia, Franţa, Turcia, Elveţia, Liban, Italia şi Belgia.

Marian Sava este însă mai puţin cunoscut în România, dar pot să vă dezvălui un mare secret. A început pregătirea unor expoziţii pe teritoriul ţării noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri